Porošenko: Donbassist ei loobuta (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surematu Polgu marss Donetskis selle aasta 9.mail.
Surematu Polgu marss Donetskis selle aasta 9.mail. Foto: Alexander Kravchenko/TASS/Scanpix

Ukraina presidendi Petro Porošenko sõnul ei jaga ta mõtet loobuda mässuliste käes olevast Donbassi alast.

«On ettepanekuid nagu, et lõikame selle maa enda küljest ära, kingime selle Putinile, ehitame seina või unustagem Donbass, sest me ei saa seda iialgi tagasi,» ütles Porošenko eile pressikonverentsil. «See ei ole minu tee.»

Porošenko loodab ta ka toetust oma ettepanekule saata Donbassi ÜRO rahuvalvajad.

«Tahaksin väga, et mu rahuvalvajate-mõte saaks rahvusvahelise toetuse.»

Ukraina president märkis, et USA on juba kaasatud Normandia formaati (Venemaa, Saksamaa, Prantsusmaa ja Ukraina) ja jätkab tööd selles. Ta avaldas lootust, et Prantsuse uue presidendi Emmanuel Macroni esimesel välisvisiidil Saksamaale tuleb kõneks ka Normandia formaat ja Ukraina küsimus.

Porošenko rääkis pressikonverentsil ka sellest, et kõik kinnipidamisasutustes viibivad isikud, keda kavatseti vahetada Donbassis Ukraina sõjavangide vastu, keeldusid naasmast mässulite aladele.

«Arvan, et see on tähtis teave. 100 protsenti neist, kellele Ukraina pakkus võimalust naasta okupeeritud Donetskisse ja Luganskisse, kinnitasid oma soovimatust seda teha.»

Need inimesed eelistasid jääda kinnipidamisasutustesse Ukraina valitsusele alluval alal, mitte sõita okupeeritud alale.

Porošenko märkis, et Vene poole seisukohtade pidev muutumine osutab soovimatusele vabastada Ukraina pantvange.

Ta tõdes ka edenemise puudumist Donbassis pantvangis olevate ukrainlaste vabastamisel, mis on tema arvates lisaargument Vene-vastaste sanktsioonide jätkamiseks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles