USA: Süüria kasutab massitapu varjamiseks krematooriumi (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsu- ja tolmupilved Damaskuse kohal
Suitsu- ja tolmupilved Damaskuse kohal Foto: AMER ALMOHIBANY/AFP/Scanpix

Süüria režiim on paigaldanud Saydnaya sõjaväevangla territooriumile krematooriumi, et hävitada tuhandete mõrvatud vangide säilmed, väitis USA esmaspäeval.

Välisministri abi Lähis-Ida küsimustes Stuart Jones näitas ajakirjanikele satelliitfotosid, mis väidetavalt kujutasid krematooriumi katusel sulavat lund. Fotodest kõige hilisem tehti 2015. aasta jaanuaris ning pole selge, miks ootas USA tõendite esitamisega üle kahe aasta.

«Alates 2013. aastast ehitas Süüria režiim ümber hoone Saydnaya kompleksis, et toetada midagi, mis on meie arvates krematoorium,» lausus Jones. Kompleks asub pealinnast Damaskusest põhjas.

«Kuigi mitmed režiimi metsikustest on hästi dokumenteeritud, siis usume, et krematooriumi ehitamisega püütakse varjata Saydnayas toimuva massimõrva ulatust.»

Jonesi sõnul pärineb Washingtoni teave humanitaaragentuuridelt ning USA «luurekogukonnalt». Saydnayas puuakse kuni 50 inimest päevas, lisas ta.

Ametnik ei öelnud, kui palju inimesi on USA hinnangul rajatises tapetud, vaid viitas inimõigusorganisatsiooni Amnesty Internationali raportile, milles öeldakse, et 2011.-2015. aastal suri vanglas 5000-11 000 inimest.

Jonesi väitel pidas Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiim samal perioodil kinni 65 000-117 000 inimest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles