Trumpi uus avantüür tõi Valgesse Majja värske kaose (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetava salainfo paljastamist puudutav uudis eile Valges Maja Läänetiivas.
Väidetava salainfo paljastamist puudutav uudis eile Valges Maja Läänetiivas. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

«Sel ei paistagi lõppu tulevat,» teatas üks Valge Maja anonüümseks jääda soovinud ametnik, kui välja ilmus värske president Donald Trumpi puudutav info, mille järgi oli riigipea edastanud Vene ametnikele salastatud informatsiooni.

Ühe ööpäeva jooksul üllatas Trump oma nõunikke sellega, et vallandas Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktor James Comey ning avaldas väidetavalt Ovaalkabinetis Vene välisministrile salajast infot, kirjutab portaal Politico.

«See ei lõpe kunagi,» teatas üks Valge Maja ametnik eile tekstisõnumis. «Põhimõtteliselt on kogu aeg kaos.»

Salajase info väidetava avaldamise tõi avalikkuse ette väljaanne Washington Post. Ajalehes kirjutatu paiskas Valge Maja kiiresti taas kriisiohjamisolekusse tagasi ning seda ajal, mil Trumpil seisab ees esimene välisvisiit.

Washington Post väitis anonüümsetele allikatele viidates, et Trump rääkis Lavrovile asju, mida USA on hoidnud salajas isegi oma lähedaste liitlaste ja administratsiooni töötajate eest. Info pärines USAga luureinfot jagava partneri käest, mis polnud Ühendriikidele andnud luba seda teistega jagada.

Trumpi käik seaduserikkumisena tõenäoliselt arvesse ei lähe, sest USA presidentidel on voli infot soovi korral salajasest avalikuks muuta, ent praegused ja endised Ühendriikide luuretöötajad peavad presidendi käitumist siiski äärmiselt ebatavaliseks.

«Ma saan head luureinfot,» kelkis Trump Washington Posti andmetel Vene ametnike ees. Valge Maja on küll välja saatnud kuuldusi ümber lükkava pressiteate, ning USA presidendi rahvusliku julgeoleku nõuniku Herbert McMasteri ja välisminister Rex Tillersoni sõnul vestles Trump Lavroviga konkreetsetest terrorismiohtudest, kuid ei paljastanud mingeid «allikaid ega meetodeid», nagu ajaleht väidab.

Trump avalikustas väidetavalt andmeid terroriohu kohta, mis on seotud sülearvutite kasutamisega reisilennukitel ja linna, kus selle kohta informatsiooni koguti.

Siiski teatasid mitmed Trumpi nõunikud ja lähedased liitlased Politicole, et neid ei üllataks, kui Trump oleks infot välja andnud, mida ta poleks tohtinud anda. Ühe presidendiga tihti suhtleva ametniku sõnul on tõenäoline stsenaarium selline, et vestlus Valge Maja Ovaalkabinetis oli vabalt voolamas ning Trump soovis selle käigus venelastele muljet avaldada.

«Ta tõesti ei tunne mingisuguseid piire. Ta isegi ei mõtle sellises raamistikus,» ütles ametnik Politicole. «Ta ei saa vahepeal aru, et tema sõnadel on mõju. Kuid siiski ei usu ma, et tal oleks olnud plaanis salajast infot avaldada, ta ei tahaks seda teha.»

Valges Majas kogunesid ajakirjanikud pommuudise järel Valge Maja pressiesindaja Sean Spiceri kabineti ukse taha, kuid uksed jäid suletuks. Läks kaua aega, enne kui asepressiesindaja Sarah Huckabee Sanders astus koridori ja teatas, et täna öösel ei anna Valge Maja mingeid lisakommentaare ning küsimustele ka ei vasta. Ka palus ta reporteritel Spiceri kabineti juurest lahkuda.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles