Süüria: USA jutt krematooriumiga vanglast on kujutlusvõime vili (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA jäädvustus Süüria vanglakompleksist, mille juurde kuulub väidetavalt krematoorium (paremal pool).
USA jäädvustus Süüria vanglakompleksist, mille juurde kuulub väidetavalt krematoorium (paremal pool). Foto: DIGITALGLOBE/AFP/Scanpix

USA väide, et Süüria režiim kasutab tuhandete sõjavangide säilmetest vabanemiseks krematooriumi, on alusetu ega vasta tegelikkusele, ütles Damaskus täna.

«Sellised süüdistused on täiesti alusetud, need ei ole muud kui selle administratsiooni ja tema agentide kujutlusvõime vili,» vahendas riiklik uudisteagentuur SANA välisministeeriumi sõnu.

See süüdistus on Hollywoodi stsenaarium, millel pole tegelikkusega mingit seost, lisatakse avalduses.

«USA administratsioonid on korduvalt fabritseerinud valesid ja süüdistusi, et õigustada oma agressiivset ja teiste riikide siseasjadesse sekkumise poliitikat,» ütles ministeerium.

Ühendriigid väitis eile, et Süüria režiim on paigaldanud Saydnaya sõjaväevangla territooriumile krematooriumi, et hävitada tuhandete mõrvatud vangide säilmed.

Välisministri abi Lähis-Ida küsimustes Stuart Jones näitas ajakirjanikele satelliitfotosid, mis väidetavalt kujutasid krematooriumi katusel sulavat lund. Fotodest kõige hilisem tehti 2015. aasta jaanuaris ning pole selge, miks ootas USA tõendite esitamisega üle kahe aasta.

«Alates 2013. aastast  ehitas Süüria režiim ümber hoone Saydnaya kompleksis, et toetada midagi, mis on meie arvates krematoorium,» lausus Jones. Kompleks asub pealinnast Damaskusest põhjas.

«Kuigi mitmed režiimi metsikustest on hästi dokumenteeritud, siis usume, et krematooriumi ehitamisega püütakse varjata Saydnayas toimuva massimõrva ulatust.»

Jonesi sõnul pärineb Washingtoni teave humanitaaragentuuridelt ning USA luurekogukonnalt. Saydnayas puuakse kuni 50 inimest päevas, lisas ta.

Ametnik ei öelnud, kui palju inimesi on USA hinnangul rajatises tapetud, vaid viitas inimõigusorganisatsiooni Amnesty Internationali raportile, milles öeldakse, et aastail 2011-2015 aastal suri vanglas 5000-11 000 inimest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles