Trump: Mul on õigus Venemaaga infot jagada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump Valge Maja aias.
USA president Donald Trump Valge Maja aias. Foto: SAUL LOEB/AFP/Sacnpix

USA president Donald Trump ütles täna, et tal oli õigus Venemaaga tundlikku infot jagada, sest sellega aitab ta Moskval võidelda äärmusrühmitusega Islamiriik (ISIS) ja terrorismiga.

«Presidendina tahtsin ma jagada Venemaaga (avalikult kavandatud W.H. kohtumisel), milleks mul on täielik õigus, terrorismi ja lennuohutusega seotud fakte,» kirjutas Trump varahommikul Twitteris.

Trumpi sõnul tegutses ta inimlikul ajendil, peale selle tahtnud ta, et Venemaa hoogustaks võitlust ISISe ja terrorismiga. Peaaegu tund aega hiljem täiendas Trump veel, et on palunud FBI nüüdseks vallandatud juhil James Comeyl ja teistel otsida üles luurekogukonna lekitajad.

Lisaks teatas Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov täna, et jutud, nagu oleks USA president Donald Trump jaganud tundlikku luureinfot Vene diplomaatidele, on täielik mõttetus, mis ei vääri isegi kommentaari.

«Meie jaoks ei ole see teema, see on pigem mõttetus,» ütles Peskov vastuseks palvele kommenteerida ajalehe Washington Post väidet, et Trump olevat eelmise nädala kohtumisel edastanud salajast infot Vene välisministrile Sergei Lavrovile. «See ei ole asi, mida kinnitada või ümber lükata,» lisas ta.

Ajakirjandus süüdistas eile Trumpi tundliku luureinfo jagamises eelmisel nädalal Valget Maja külastanud Vene välisministri Sergei Lavrovi ja Vene suursaadikuga Washingtonis.

Washington Post väitis anonüümsetele allikatele viidates, et Trump rääkis Lavrovile asju, mida USA on hoidnud salajas isegi oma lähedaste liitlaste ja administratsiooni töötajate eest. Info pärines USAga luureinfot jagava partneri käest, mis polnud Ühendriikidele andnud luba seda teistega jagada.

Trumpi käik seaduserikkumisena tõenäoliselt arvesse ei lähe, sest USA presidentidel on voli infot soovi korral salajasest avalikuks muuta, ent praegused ja endised Ühendriikide luuretöötajad peavad presidendi käitumist siiski äärmiselt ebatavaliseks.

Vene välisminister Sergei Lavrov ja USA president Donald Trump möödunud nädala kolmapäeval Valges Majas Ovaalkabinetis. Antud kohtumisest saigi skandaal hoo sisse. Foto:  Alexander Shcherbak/TASS Scanpix
Vene välisminister Sergei Lavrov ja USA president Donald Trump möödunud nädala kolmapäeval Valges Majas Ovaalkabinetis. Antud kohtumisest saigi skandaal hoo sisse. Foto:  Alexander Shcherbak/TASS Scanpix Foto: Alexander Shcherbak/Alexander Shcherbak/TASS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles