Washington Post: Trumpi jagatud salajane info pärines Iisraelilt (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trump
Trump Foto: Susan Walsh/AP

Ülisalajane teave, mida Ühendriikide president Donald Trump väidetavalt Venemaale paljastas, on pärit Iisraelilt, kirjutas ajaleht New York Times anonüümsust palunud ametnikele viidates.

Kui see paika peab, võib Trumpi väidetav luureinfo lekitamine kõrgetele Vene ametnikele kahjustada kahe riigi suhteid. Iisrael on USA tähtsaim liitlane ja luureinfo hankija Lähis-Idas.

Trump on öelnud end tahtvat jagada muu hulgas terrorismi puudutavat informatsiooni Venemaaga. Venemaa on tõrjunud kõik jutud saadud salajasest informatsioonist.

Ajakirjandus süüdistas esmaspäeval Trumpi tundliku luureinfo jagamises eelmisel nädalal Valget Maja külastanud Vene välisministri Sergei Lavrovi ja Vene suursaadikuga Washingtonis.

Väidetavalt oli USA saanud kõnealuse info ühelt liitlaselt, kes ei olnud andnud luba seda Moskvaga jagada.

Trump ise kuulutas teisipäeval, et tal oli õigus andmeid Venemaaga jagada.

Trumpi rahvusliku julgeoleku nõunik ütles teisipäeval, et riigipea ei eksinud äärmusrühmitust Islamiriik puudutavat tundlikku informatsiooni Vene ametnikega jagades julgeolekupõhimõtete vastu.

Julgeolekunõunik H.R. McMaster ütles ajakirjanikele, et artikkel lähtus valest eeldusest, et president pidas vestluse, mis oli kohatu või mille tulemuseks oli eksimus rahvusliku julgeoleku vastu.

Ta kinnitas, et ei muretse ka USA luuresuhete rikkumise pärast liitlasriigiga, kellelt saadud andmeid Trump venelastega jagas.

McMasteri sõnul ei olnud Trump teadlik allikast, kust Valget Maja külastanud välisminister Lavrovile ja suursaadik Sergei Kisljakile edastatud tundlik informatsioon pärines.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles