Euroopa Parlament kaalub sanktsioone Ungari vastu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari lipp.
Ungari lipp. Foto: Igor Soban/Scanpix

Euroopa Parlament kutsus täna üles algatama Ungari suhtes seoses õigusriigi ja demokraatia normidest kõrvalekaldumisega aluslepingute artikkel 7 menetlust, mis võib viia sanktsioonide kehtestamiseni.

Olukord Ungaris õigustab menetluse algatamist, mis võib lõppeda sanktsioonide kehtestamisega, ütlevad saadikud kolmapäeval vastu võetud resolutsioonis, edastas europarlamendi pressiesindaja.

Saadikud leiavad resolutsioonis, et Ungaris on tõsiselt rikutud õigusriigi ja demokraatia põhimõtteid, kutsuvad üles tühistama vastuolulised seadused ja võtma Ungarile mõeldud Euroopa Liidu vahendid rangema järelevalve alla.

Põhiõiguste olukorda Ungaris arutati aprilli täiskogu istungil. Saadikud leiavad, et põhiõiguste olukord Ungaris annab alust ametliku menetluse algatamiseks.

Häältega 393 poolt, 221 vastu ja 64 erapooletut vastuvõetud resolutsioonis kutsuvad saadikud algatama menetluse artikli 7(1) kasutuselevõtuks. Saadikud annavad Euroopa Parlamendi kodanikuvabaduste komisjonile ülesande vastavasisulise resolutsiooni ettevalmistamiseks, mida seejärel hääletatakse täiskogul.

Resolutsioonis kutsutakse Ungari valitsust tühistama seadused, millega karmistatakse reegleid, mis puudutavad varjupaigataotlejaid ja valitsusväliseid organisatsioone. Samuti ärgitatakse jõudma kokkuleppele USA ametivõimudega, et Kesk-Euroopa Ülikool saaks jätkata Budapestis sõltumatu institutsioonina.

Euroopa Komisjoni kutsutakse samas jälgima rangelt euroliidu vahendite kasutamist Ungari valitsuse poolt.

Euroopa Liidu lepingu artikkel 7 sätestab mehhanismi ühenduse väärtuste kaitsemiseks. Selle alusel võib Euroopa Liidu Nõukogu otsustada, et on oht, mille järgi rikub mõni liikmesriik oluliselt ELi põhiväärtusi – ja teha soovitusi selliste rikkumiste ärahoidmiseks. Sellise menetluse võib algatada ühe kolmandiku ELi liikmesriikide, Euroopa Parlamendi või Euroopa Komisjoni ettepanekul. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles