EL: Filipiinid ei soovi enam bloki arenguabi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide president Rodrigo Duterte
Filipiinide president Rodrigo Duterte Foto: Aaron Favila/AP/Scanpix

Filipiinid ei võta enam vastu Euroopa Liidu arenguabi, millega jääb riigil saamata rohkem kui 250 miljonit arenguprojektideks mõeldud eurot, teatas ühendus neljapäeval.

Manilas asuva ELi delegatsiooni sõnul teavitas Filipiinide valitsus neid otsusest eile, kuid kirjalikku teadet veel tulnud ei ole.

Filipiinide esindaja Salvador Medialdea ütles kirjas Associated Pressile, et sammu eesmärk oli hoida neid meie siseasjadesse sekkumisest.

Riigi president Rodrigo Duterte ärgitas ELi peatama arenguabi eraldamise pärast seda, kui ühendus hoiatas, et Filipiine ähvardab Euroopasse tollimaksuvaba ekspordi õiguse kaotamine riigis vältava uimastivastase sõja tõttu. Duterte algatatud sõjas on segastel asjaoludel surma saanud tuhanded inimesed ning Manila liigub surmanuhtluse taaskehtestamise suunas.

«President kiitis heaks rahandusministeeriumi soovituse mitte võtta vastu ELi grante, mis võivad lubada sellel sekkuda Filipiinide sisepoliitikasse,» ütles täna presidendi pressiesindaja Ernesto Abella.

ELi suursaadik Franz Jessen ütles, et kaalul on üle 250 miljoni euro väärtuses grante.

«Jätkuvalt ootame valitsuselt üksikasjalikumat selgitust,» ütles Jessen e-kirjas AP-le. «Uus otsus puudutab potentsiaalselt rohkem kui 250 miljonit eurot. Tänavu võib see mõjutada (projekte) koguväärtuses 100 miljoni eurot.»

ELi arenguabi kasutavate projektide seas on 35 miljoni euro suurune grant, millega toetatakse Manila ja Lõuna-Filipiinidel tegutsevate mässuliste rahuprotsessi.

EL on ühtlasi ka Filipiinide suurim välisinvestor ning Filipiinid on ainus 10-liikmelisest Kagu-Aasia Riikide Ühenduse riikidest, mis saavad eksportida ELi tollimaksuvabalt.

Mullu eksportisid Filipiinide ELi maksuvabalt umbes 1,6 miljardit eurot, ütleb ELi delegatsioon.

EL kutsus märtsis välja Filipiinide saadiku, et saada selgitusi Duterte roppustest tulvil sõnavõttu, milles ta ähvardas puua ELi ametnike, kes tema hinnangul üritavad takistada tal surmanuhtluse kehtestamist. EL pidas avaldust vastuvõetamatuks.

Duterte on ELi korduvalt kritiseerinud selle eest, et blokk tõstab esile riigipea uimastisõjas toime pandud väidetavaid inimõigusrikkumisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles