UNICEF: maailmas on 300 000 saatjata lapspõgenikku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapspõgenik
Lapspõgenik Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Scanpix

ÜRO lasteorganisatsiooni UNICEF uue raporti kohaselt on üksinda, vanemate või saatjateta reisivate lapspõgenike arv suurenenud, 2015 – 2016 oli 80 riigis neid lapsi vähemalt 300 000.

Euroopa riikides oli sel ajavahemikul selliseid lapspõgenikke 170 000, samas aastatel 2010 – 2011 oli selliseid lapsi märgatavalt vähem, 66 000 last, edastab Reuters.

Lapspõgenikud
Lapspõgenikud Foto: PACIFIC PRESS/SIPA/PACIFIC PRESS/SIPA/SCANPIX

UNICEFi teatel on teekond Põhja-Aafrikast Itaaliasse lapspõgenike jaoks sageli surmalõks, sellel teekonnal on viimastel aastatel hukkunud vähemalt 700 last, kellest suur osa oli üksinda Euroopasse pürginud lapsed.

Kesk-Ameerikas ja Kariibi mere saartel satub iga kolmas lapspõgenik inimkaubanduse ohvriks, eelkõige saavad neist seksitöölised. Mehhiko ja USA piiril on tuhandeid ilma vanemate või saatjateta lapsi, kes otsivad viise USAsse pääsemiseks, sattudes kuritegelikule teele. 

«Nad on oma vanematest ja peredest lahus, neid ei kaitse keegi ja nad peavad üksinda hakkama saama. Neid lapsi ohustavad inimkaubitsejad ja veel paljud teised ohud. Lapsed moodustavad kolmandiku globaalse inimkaubanduse ohvritest, samuti ähvardab neid seksuaalvägivald ja orjatööjõuna kasutamine,» teatab raport.

Lapspõgenikud
Lapspõgenikud Foto: DIMITAR DILKOFF/AFP/Scanpix

UNICEFi teatel on üksinda reisivad lapspõgenikud kerge saak, kuna neil puudub turvavõrgustik ja täiskasvanud esindajad, kes nende õiguste eest seisaksid. Ka ei tea nad, millised on neile vajalikud dokumendid ühes või teises riigis. 

ÜRO lasteorganisatsioon kutusb põgenikke vastu võtvaid jõukaid riike lapspõgenike eest paremini hoolitsema. Lõpetada tuleks perede lahutamine ning sellistele lastele tuleks võimaldada haridust ja arstiabi.

Lapspõgenik
Lapspõgenik Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Scanpix

«Paljud täiskasvanud põgenikud tunnevad, et nad ei suuda raskel teekonnal oma laste eest vastutada, jättes nad üksinda. Need lapsed on elukogenematud ja võivad hooletusse jäetuse tõttu sattuda rasketesse, ka eluohtlikesse olukordadesse. Nad üritavad jääda ellu kerjates, varastades või isegi end müües,» teatab raport.

Inimsalakaubandusega tegelejad otsivad selliseid lapsi, lubades nad võrdlemisi suure summa eest viia ohtusse paika, kuid sageli on juhtumeid, mil need lapsed lihtsalt jäävad rahast ilma.

UNICEF esitab mai lõpul, mis kogunevad jõukate tööstusriikide G7 juhid, nõudmise lapspõgenike eest paremini hoolitseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles