Reuters: Trumpi kampaaniameeskond oli venelastega kontaktis 18 korda (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump telefoni otsas Vene president Vladimir Putiniga, temaga koos ruumis personaliülem Reince Priebus, asepresident Mike Pence, peastrateeg Steve Bannon, kommunikatsioonijuht Sean Spicer ja toonane julgeolekunõunik  Michael Flynn selle aasta jaanuaris Valge Maja Ovaalkabinetis.
USA president Donald Trump telefoni otsas Vene president Vladimir Putiniga, temaga koos ruumis personaliülem Reince Priebus, asepresident Mike Pence, peastrateeg Steve Bannon, kommunikatsioonijuht Sean Spicer ja toonane julgeolekunõunik Michael Flynn selle aasta jaanuaris Valge Maja Ovaalkabinetis. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Reuters teatas täna oma allikatele tuginedes, et Trumpi kampaaniameeskond oli enne valimisi vähemalt 18 korda venelastega kontaktis.

Allikate sõnul võeti ühendust nii telefonitsi kui meili teel. Tegemist on kontaktidega, millest varem ei ole teada antud.

Kontaktid leidsid aset eelmise aasta aprilli ja novembri vahelisel ajal. Kuus neist olid Venemaa suursaadiku Sergei Kisljaki ja Trumpi abide, sealhulgas Trumpi endise julgeolekunõuniku Michael Flynni telefonivestlused.

Allikate sõnul räägiti peamiselt riikidevahelistest  majandussuhtetest ja Venemaale kehtestatud sanktsioonidest, samuti koostööst ISISe vastases võitluses Süürias ja aina jõulisemaks muutuvast Hiinast.

Kontakti võeti ka Ukraina oligarhi ja poliitiku Viktor Medvedtšukiga, kelle tütre ristiisa on Vene president Vladimir Putin. Pole selge, kellega Medvedšuk Trumpi kampaaniameeskonnast ta ühendust võttis, aga vestlusteemaks oli USA-Vene koostöö.

2014. aastal USA eelmise presidendi Barack Obama poolt seoses Ukraina kriisiga kehtestatud sanktsioonid puudutasid otseselt ka Medvedtšuki, kelle varad seetõttu külmutati ning keelati talle USA viisa väljastamine.

Kampaania käigus võeti kontakti ka Ukraina oligarhi ja poliitiku Viktor Medvedtšukiga, kelle tütre ristiisa on Vene president Vladimir Putin.

Vene ametnikud on rõhutanud, et Trumpi kampaaniameeskonna liikmed olid oma kõnedes pragmaatilised, soovides keskenduda koostööle, mitte erimeelsustele - meenutades oma olemuselt pigem ärikõnelusi, märkisid Reutersi allikad.

Varem presidendikampaaniaid vedanud ekspertide sõnul pole kampaania ajal välisriigi ametnikega konsulteerimine muidugi midagi ebatavalist, aga Trumpi abide ja Venemaa ametike infovahetuse tihedus on varasemaga võrreldes sellegipoolest ennenägematu.  

«On väga ebatavaline pidada niivõrd palju telefonivestlusi võõrriigi ametnikega, eriti kui tegu on riigiga, keda me peame oma vastaseks või vaenulikuks, ütles endine asevälisminister,» vabariiklasest Richard Armitage Reutersile.

Reutersi palvetele uudist kommenteerida pole vastanud ei Valge Maja ega ka Flynni advokaat. Vene suursaatkond Washingtonis keeldus samuti midagi täpsustamast ja soovitas uudisteagentuuril pöörduda Trumpi administratsiooni poole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles