Türgi välisminister: Me sakslastel Türgi baasi jääda ei palu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa türklaste mullusuvine protest Türgi võimude toetuseks ja putšikorraldajate vastu.
Saksa türklaste mullusuvine protest Türgi võimude toetuseks ja putšikorraldajate vastu. Foto: Markus Schreiber/AP/Scanpix

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ütles täna teleusutluses, et nad ei palu Saksamaal Incirliki õhuväebaasi jääda.

Çavuşoğlu rääkis telekanalile NTV, et Türgi avas baasi Saksamaale seoses rahvusvahelise koalitsiooni operatsioonidega äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) vastu.

«Kui nad tahavad lahkuda, on see nende otsustada, meie neil jääda ei palu,» ütles minister.

Saksamaa Tornado lennukid Türgis Incirlikis. Foto:TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix
Saksamaa Tornado lennukid Türgis Incirlikis. Foto:TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP
Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen möödunud aasta jaanuaris Incirliki õhubaasis. Foto: REUTERS/Tobias Schwarz/Scanpix
Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen möödunud aasta jaanuaris Incirliki õhubaasis. Foto: REUTERS/Tobias Schwarz/Scanpix Foto: POOL New/REUTERS

Saksa kaitseministeerium ütles täna, et otsib uus kohti, kuhu viia ISISe vastast missiooni toetavad lennukid, kui Türgi ei lase jätkuvalt Saksa parlamendiliikmeid Incirliki baasis asuvaid sõdureid külastama.

Saksa välisminister Sigmar Gabriel süüdistas Türgit väljapressimises.

Ankara ja Berliini tüli põhjuseks on asjaolu, et Saksamaa andis asüüli Türgi sõjaväelastele, keda Ankara süüdistab seotuses juulikuise riigipöördekatsega. Vastutasuks ei ole Türgi rahuldanud Saksa parlamendiliikmete palvet külastada umbes 270 Incirliki baasis teenivat sõdurit.

Sakslased teevad Incirlikist Tornadodega luurelende Süüria kohal ja tangivad õhust ISISe džihadistidega võitlevate riikide lennukeid.

Kantsler Angela Merkel ütles esmaspäeval, et Türgi positsioon on kahetsusväärne. Saksamaa jätkab kõnelusi lahenduse leidmiseks, kuid on juba hakanud otsima alternatiive, seal hulgas Jordaanias.

NATO liikmete Saksa ja Türgi suhted on alla käinud seoses mullu juulis korraldatud putšikatsele järgnenud repressioonidega ning referendumiga aprillis, kus hääletati Türgi presidendivõimu laiendamise poolt.

NATO juhi Jens Stoltenbergi sõnul puudutab tüli vaid Saksamaad ja Türgit, mingit mõju NATO tegevusele sel pole, rõhutas ta.

Türklased asüüli palumas

  • Saksa siseministeeriumi teatel on 414 Saksamaal elavat Türgi sõdurit, diplomaati, kohtunikku ja valitsusametnikku asüüli palunud
  • Väidetavalt on 414 taotluse hulgas ka pereliikmete taotlused. Diplomaatiliste passidega avalduste esitajaid on 262
  • Saksa võimud teatasid eelmisel nädalal, et rahuldasid hulga asüülitaotlusi, kuid ei täpsustanud numbrit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles