Läti seimiliikmed astusid õlleballoonide vastu lahingusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õllepudelid Tallinna kaubanduskeskuses.
Õllepudelid Tallinna kaubanduskeskuses. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS/Scanpix

Läti seimi Rahvaliitu esindavad liikmed ja mitmed teised seimifraktsioonid palusid president Raimonds Vējonisel mitte toetada seadusemuudatust, mille kohaselt keelatakse õlu müümine kaheliitristes plastpudelites 2020. aasta septembris, sest nad tahavad, et see juhtuks juba varem.

Rahvaliidu esimees Aiga Aizpuriete ütles BNS-ile, et seimiliikmed pole nõus tähtajaga, milleks on 1. september 2020, sest algselt taheti kaheliitristes plastpudelites õlu müüki keelata juba 1. septembril 2017.

Presidendile esitatud petitsioonile on allkirja andnud 20 seimiliiget, enamik neist Rahvaliidu liikmed.

Rahvaliidu koosseisus seimis olev Imants Parādnieks ütles, et keeld peaks hakkama kehtima nii peatselt kui võimalik. «Pikka üleminekuaega seletati tootjate vajadusega muutuseks valmistuda, kuid seim on asja arutanud juba 2015. aastast. Alkoholitööstuse esindajaid on plaanitud muutustest informeeritud ja neil on olnud piisavalt aega, et valmistuda,» märkis Parādnieks.

«Me usume, et jõustumisaeg – 1. september 2020 – on määratud alkoholitootjate huvisid teenides ja ignoreerides kriitilist tervishoiu olukorda Lätis, seejuures laste ja noorte tervist, viivitades meetmete rakendamist, mis on olnud valitsuse kavas juba aastaid,» sõnas Parādnieks petitsioonis presidendile.

Seadusemuudatuse kohaselt on alates 2020. aasta septembrist keelatud müüa kääritatud ja muid alkoholseid jooke üle 0,5-liitristes plastpudelites juhul kui alkoholisisaldus on üle 5,8 protsendi. Jooke, mille alkoholisisaldus on alla 5,8 protsendi, võib müüa 0,5-liitristes kuni üheliitristes plastpudelites.

Piirangud ei kehti klaasist, keraamilistele, puidust ega metallist anumatele ega ka mitte kohtadele, kus kääritatud jooke toodetakse. Piirangud ei kehti ka veinile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles