Moskva saadab USAsse järgmiseks suursaadikuks «bullterjeri» (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene endine asekaitseminister Anatoli Antonov veel eelmises ametis Süüria olukorrast rääkimas.
Vene endine asekaitseminister Anatoli Antonov veel eelmises ametis Süüria olukorrast rääkimas. Foto: MAXIM ZMEYEV/REUTERS/Scanpix

Vene riigiduuma kiitis eile heaks endise asekaitse- ja asevälisministri Anatoli Antonovi saatmise Moskva järgmiseks suursaadikuks Washingtoni.

Praegu täidab Vene suursaadiku ülesandeid Sergei Kisljak, kes on USA presidendi Donald Trumpi tabanud Vene-skandaali üks keskseid tegelasi.

Väljaanne New York Times kirjutas märtsi algul, et Kisljak on enda ümber loonud USAs võimsa võrgustiku. Ka vabastati Trumpi endine rahvuslik julgeolekunõunik Michael Flynn ametist just seetõttu, et ta polnud selgelt teada andnud, millistel teemadel ta Kisljakiga oli rääkinud.

Vene suursaadik Sergei Kisljak mullu aprillis sisenemas ühte Washingtoni hotelli Trumpi kampaaniaüritusele. Foto: REUTERS/Jim Bourg/Scanpix
Vene suursaadik Sergei Kisljak mullu aprillis sisenemas ühte Washingtoni hotelli Trumpi kampaaniaüritusele. Foto: REUTERS/Jim Bourg/Scanpix Foto: JIM BOURG/REUTERS

Ka praegune justiitsminister Jeff Sessions pidi üles tunnistama, et oli kahel korral Kisljakiga vestelnud, millest ta varem polnud teada andnud.

Trumpi üleminekumeeskonnast jõudis Kisljak veel kohtuda Trumpi väimehe ja nõuniku Jared Kushneriga.

Kisljaki järeltulija Antonov lahkus mullu detsembris kaitseministeeriumist ja asus tööle Vene asevälisministrinavöministrina. Väljaandele Moscow Times kirjeldas üks allikas meest bullterjerina.

Antonovilt eeldatakse Kisljakiga otsesemat lähenemist diplomaatiale. New York Timesiga rääkinud isikute hinnangul pole aga Kisljak olnud oma ametis sugugi leebe, tema komme kaitsta Moskva otsuseid vastuvaidlemist mittesallivas stiilis ja konflikti piirini on laialt teada.  

«Venemaa ja USA peavad lihtsalt positiivset koostööd tegema, teatas Antonov uudisteagentuurile TASS. «Peame võitlema suurima kurjuse ehk rahvusvahelise terrorismi vastu üheskoos.»

Antonovi kandidatuuri toetas ka Vene väliminister Sergei Lavrov ning nüüd läheb lõpliku heakskiitmisotsuse tegemine Vene president Vladimir Putini kätte, teatas duuma välisasjade komisjoni allikas TASSIle.

CV: Anatoli Antonov

  • Sündis 15. mail 1955 Omskis
  • Lõpetas 1983. aastal Moskva Riikliku Rahvusvaheliste Suhete Instituudi
  • Töötas 30 aastat välisministeeriumis, 2004. aastal sai julgeoleku ja desarmeerimise osakonna direktoriks
  • 2011. aastal nimetati asekaitseministriks
  • 2016. aasta detsembris nimetati asevälisministriks
  • Selle aasta märtsis kaaluti Antonovit Venemaa Föderatsiooni alalise esindaja kohale ÜRO juures, kui eelmine suursaadik Vitali Tšurkin oli ootamatult surnud. Lõpuks sai uueks suursaadikuks Vassili Nebenzja
Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles