Iraagi pealinnas sai autopommiplahvatustes surma 11 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast aprillis aset leidnud plahvatust Bagdadi Karrada linnajaos.
Pärast aprillis aset leidnud plahvatust Bagdadi Karrada linnajaos. Foto: Khalil Dawood/XINHUA/SIPA/Khalil Dawood/XINHUA/SIPA

Iraagi pealinnas Bagdadis sai reede hilisõhtul kahes autopommiplahvatuses surma 11 ja haavata vähemalt 20 inimest, teatasid politsei- ja meditsiiniametnikud.

Hukkunute seas oli ka neli politseiametnikku.

Võimuesindajate informatsiooni kohaselt oli esimese pommi sihtmärgiks politsei kontrollpunkt. Teine lõhkeseadeldis plahvatas samal ajal rahvarohkel tänaval.

Esialgu pole keegi rünnaku eest vastutust võtnud, kuid tavaliselt korraldab pealinnas plahvatusi sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS).

ÜRO teatas neljapäeval, et  Iraagis valitsusvägede piiramisrõngas olevast Mosulist võib pageda veel umbes 200 000 inimest. Suurlinnast on alates džihadistide vastase operatsiooni algusest oktoobris praeguse seisuga pagenud 700 000 inimest.

Lahingud jätkuvad praegu tihedalt asustatud Lääne-Mosulis, linna idaosast on islamiäärmuslased välja aetud.

"Lääne-Mosulis on oma kodudest põgenevate inimeste arv tohutu suur," ütles ÜRO ametnik Lise Grande.

Iraagi valitsus ja abiorganisatsioonid tegelevad aktiivselt humanitaarabi andmisega põgenikele, kuid pagulaste suure arvu tõttu on see üha keerulisemaks muutunud, ütles ta.

Iraagi sõjaväe pressiesindaja teatas teisipäeval, et Iraagi väed on vallutanud äärmusrühmituselt Islamiriik tagasi ligi 90 protsenti Lääne-Mosulist.

IS kontrollib endiselt "10,5 protsenti [Tigrise jõe] paremast kaldast", ütles väejuhatuse pressiesindaja brigaadikindral Yahya Rasool ajakirjanikele pealinnas Bagdadis.

Põhja-Iraagis asuva Mosuli tagasivallutamise operatsioon käivitus oktoobris ning strateegiliselt tähtsa linna idaosa kuulutati vabastatuks jaanuaris.

IS-i kontrolli all on veel kõigest käputäis rajoone Mosuli vanalinna ümber.

Vanalinna kitsad tänavad muudavad Iraagi valitsusvägede operatsioonid keerulisemaks, kuna tänavalahingutes ei ole võimalik kasutada soomukeid.

Lisaks muudavad pealetungi Lääne-Mosulis keerulisemaks piirkonnas elavad 250 000 tsiviilelanikku.

IS hõivas alad Bagdadist läänes ja põhjas 2014. aastal. USA õhulöökide toel on suudetud võita tagasi suurem osa kaotatud territooriumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles