Eksperdid: Euroopa vajab Vene ohu vastu Ameerikast lisavägesid (28)

Georgi Beltadze
, arvamusportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika sõdurid Euroopas
Ameerika sõdurid Euroopas Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriigid peaksid agressiivse Venemaa heidutamiseks jõuliselt suurendama oma kohalolu Ida-Euroopas, leiavad eksperdid.

«Toetaksin ühe alaliselt paikneva lisasoomusbrigaadi saatmist,» teatas Michael Carpenter, kes oli president Barack Obama valitsemisajal kaitseministri abi asetäitja, selle nädala keskel Ühendriikide Euroopa julgeolekuga seonduvate küsimustega tegeleva sõltumatu komisjoni istungil.

Komisjoni kuuluvad vabariiklased ja demokraadid nii esindajatekojast kui ka senatist. Samuti on seal esindajad kaitse- ja välisministeeriumist. Organ on tegutsenud rohkem kui neli kümnendit, kirjutas Ühendriikide relvajõudude väljaanne Stars and Stripes.

«Kui Baltimaade idatiival paikneks soomusbrigaad, oleks see suur heidutus Venemaa vastu, eriti siis, kui see oleks Ameerika enda väeüksus,» ütles Carpenter, kes leidis, et rahvusvaheline brigaad ei annaks siinkohal sama tulemust. «Ei ole miskit, mis asendaks Ühendriikide kohalolu idatiival.»

Carpenter teatas koos kahe teise eksperdiga komisjoni liikmeile, et senine abi Ukrainale ja kohaolek Euroopas ei ole hoidnud Venemaad tagasi oma tegemistes. Siiani rikutakse Ukraina idaosas Minski kokkulepet. Samuti on salaja asutud arendama relvastust, näiteks uusi maismaa tiibrakette, mis on vastuolus 1987. aastal sõlmitud keskmaarakettide keelustamise leppega.

Carpenteriga on sama meelt ka NATO Euroopa liitlasvägede ülem kindral Curtis M. Scaparrotti, kes ütles hiljuti toimunud senati eelarve alamkomitee istungil, et Ühendriigid peavad saatma Euroopasse Venemaa heidutamiseks rohkem soomusjõude. «Venemaa pole seal vastas kerge, vaid raske jõuga,» vahendas The Hill tema sõnu.

Samuti oleks Scaparrotti hinnangul tarvis saata juurde lahingutoetuse üksusi nagu pioneerid ja õhuvägi. Kõik see tagaks tema sõnul kindluse, et liitlasväed on piisavalt suured agressiooni tõkestamiseks.

Praegu koosneb Ühendriikide sõjaline kohalolek Vanas Maailmas kahest alalisest ja ühest roteeruvast brigaadist.

Möödunud aasta seisuga oli Euroopa pinnal umbes 62 000 Ameerika sõdurit. Nõukogude Liidu ja lääne vastasseisu tipphetkel oli see näitaja julgelt üle 350 000.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles