Kongos astuvad kohtu ette ÜRO töötajate mõrtsukad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootslanna Zaida Catalan tapeti 2017. aasta märtsis Kongo DVs.
Rootslanna Zaida Catalan tapeti 2017. aasta märtsis Kongo DVs. Foto: Anna Simonsson / TT/ Scanpix

Kongo Demokraatlikus Vabariigis esitatakse süüdistused kahele mehele, keda kahtlustatakse ÜRO töötajate ja nende tõlgi tapmises, teatasid laupäeval võimuesindajad.

Ameeriklase Michael Sharpi, rootslase Zaida Catalani ja kohalikku päritolu Betu Tshintela moonutatud laibad leiti märtsikuus. Kõik kolm jäid kadunuks uurides inimõigusrikkumisi.

Kongo DV valitsuse kätte sattus hiljem video, millel näidatakse ohvrite jõhkrat tapmist. Videos nimetavad tapjad end Kamwina Nsapu rühmituse liikmeteks.

Armeeprokurör kolonel Makutu Mwendele ütles laupäeva, et veretööga seoses on kinni peetud 16 inimest, kellest kahele esitatakse lähiajal süüdistused. Ühtlasi süüdistatakse mehi sõjaroimades, terrorismis ja sissirühmituse toetamises.

Mwendele informatsioonil on kõik kahtlusalused seotud Kamwina Nsapu omakaitseväega, mis tegutseb riigi keskosa provintsides. Alates eelmise aasta augustist on regioonis tapetud vähemalt 400 inimest.

Kõrvalises regioonis lahvatas vägivald augusti keskpaigas, kui valitsusväed tapsid kohaliku hõimupealiku ja omakaitseväe juhi Kamwina Nsapu. Seejärel puhkesid valitsusvägede ja Nsapu toetajate vahel ägedad relvakokkupõrked, mis levisid naaberprovintsidesse Kasai-Orientali ja Lomami.

ÜRO Julgeolekunõukogu otsustas märtsi lõpul ühehäälselt pikendada rahuvalvejõudude mandaati Kongo Demokraatlikus Vabariigis, kuid kärpida nende arvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles