Rouhani: Iraani rahvas valis seotuse maailmaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani presidendiks valitud Hassan Rouhani toetajad kogunesid õhtul Teherani tänavatele võitu tähistama.
Iraani presidendiks valitud Hassan Rouhani toetajad kogunesid õhtul Teherani tänavatele võitu tähistama. Foto: TIMA Agency/REUTERS

Iraanlased on valinud maailmaga seotuse tee ja tõrjunud äärmusluse, ütles president Hassan Rouhani laupäeval pärast tagasivalimist.

"Meie inimesed väljendasid väga selgelt oma sõnumit. Iraani rahvas valis tee olla seotud maailmaga, kaugel ekstremismist," lausus ta riigitelevisiooni pöördumises.

Mõõdukas Rouhani võitis 57 protsenti häältest, konservatiivne vaimulik Ebrahim Raisi 38,3 protsenti.

"Iraani rahvas soovib elada rahus ja sõpruses ülejäänud maailmaga, kuid ei nõustu ühegi ähvarduse ega alandusega," märkis Rouhani.

Ta tegi ka ilmse vihje oma piirkondlikule rivaalile Saudi Araabiale, mis võõrustab praegu USA presidenti Donald Trumpi.

"Meie inimesed on deklareerinud naaberriikidele ja kogu piirkonnale, et tee julgeoleku tagamisele on demokraatia tugevdamine, mitte toetumine võõrjõududele."

Kümned tuhanded Rouhani toetajad kogunesid laupäeva õhtul tänavatele võitu tähistama.

Üks esimesi õnnitlejate seas oli Venemaa riigipea, kes toetab koos Iraaniga Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi. Venemaa president Vladimir Putin kinnitas Rouhanile saadetud telegrammis, et soovib ametikaaslasega jätkata koostööd Lähis-Idas ja maailmas üldisemalt stabiilsuse saavutamise nimel. Järgnesid Suurbritannia ja Prantsusmaa esindajate õnnitlused, kes avaldasid lootust, et Iraan jätkab tuumaleppest kinnipidamist.

USA välisminister Rex Tillerson kutsus Iraani presidenti Hassan Rouhanit lammutama Teherani "terrorivõrgustikku" ja lõpetama ballistiliste rakettide katsetused.

Tegemist oli Washingtoni esimese reaktsiooniga tema tagasivalimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles