USA välisminister nimetas Trumpi Saudi Araabia visiiti ajalooliseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Rex Tillerson, 
Ühendriikide president Donald Trump ja Saudi Araabia kroonprints Muhammad bin Nayif bin Abdulaziz al-Saud.
USA välisminister Rex Tillerson, Ühendriikide president Donald Trump ja Saudi Araabia kroonprints Muhammad bin Nayif bin Abdulaziz al-Saud. Foto: MANDEL NGAN/AFP

USA välisminister Rex Tillerson nimetas laupäeval president Donald Trumpi Saudi Araabia visiiti ajalooliseks, teatas Ühendriikide meedia.

"See on ajalooline sündmus kahepoolsetes suhetes, millega tehti suuri edusamme strateegilise ja majandusliku partnerluse arendamisel," ütles Tillerson.

Washington ja Ar-Riyād sõlmisid USA presidendi visiidi esimesel päeval kokkuleppeid 380 miljardi USA dollari väärtuses, ütles laupäeval Saudi välisminister.

"Kaks riiki allkirjastasid terve rea kokkuleppeid," lausus Adel al-Jubeir ajakirjanikele ühisel pressikonverentsil USA välisministri Rex Tillersoniga.

Tillerson täpsustas, et "investeeringute koguväärtus ületab 380 miljardit dollarit".

Tillerson märkis ühtlasi, et Saudi Araabiga 110 miljardi dollari väärtuses sõlmitud relvatehingud aitavad kuningriigil vastu seista Iraani halvale mõjule.

"Kaitsevarustuse ja -teenuste pakett toetab pikaajaliselt Saudi Araabia ja kogu lahepiirkonna julgeolekut," ütles Tillerson ajakirjanikele.

"See on eriti tähtis, seistes silmitsi Iraani halva mõjuga ja Iraaniga seotud ohtudega, mis eksisteerivad Saudi Araabia piiridel igal küljel," lausus Tillerson.

Kahepäevaste kõneluste järel Ar-Riyadis sõidab Trump edasi Iisraeli. Seejärel on USA riigipeal ees audients paavst Franciscuse juures, NATO tippkohtumine Brüsselis ja rikaste riikide G7 tippkohtumine Sitsiilias.

"President Trump mõistab, et loosung "Ameerika ennekõike" ei tähenda "Ameerika üksipäini"," ütles ringsõidu eel Trumpi rahvusliku julgeoleku nõunik H.R. McMaster. "Ameerika huvide esikohale seadmine tähendab liitude ja partnerluste tugevdamist, et laiendada oma mõju ja parandada Ameerika julgeolekut."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles