Afganistanis rööviti soomlane. Mida me teame? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja, kus hukkusid sakslanna ja afgaanist valvur ning kust rööviti soomlanna.
Maja, kus hukkusid sakslanna ja afgaanist valvur ning kust rööviti soomlanna. Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS/Scanpix

Afganistani pealinnas Kabulis rööviti öösel vastu pühapäeva Soome kodanik, välisministeerium kinnitas juhtunut. 

Afganistani ajakirjanduse andmetel töötas röövitud naine Rootsi heategevusorganisatsioonis Operation Mercy. Naine rööviti Kabuli külalistemajast pärast rünnakut, milles hukkusid sakslasest heategevustöötaja ja afgaanist valvur, teatas Afganistani siseministeerium.

Uurijatele kuuluvad kindad sündmuskohal. Foto: SHAH MARAI/AFP/Scanpix
Uurijatele kuuluvad kindad sündmuskohal. Foto: SHAH MARAI/AFP/Scanpix Foto: SHAH MARAI/AFP

«Läinud ööl kell 11.30 rööviti politseirajoonist Soome daam,» teatas Afganistani välisministeeriumi pressiesindaja Najib Danish eile Twitteris. «Röövi käigus said surma afgaanist valvur ning Saksa kodanik,» lisas ta.

Rootsi välisministeerium kinnitas Soome kodaniku röövimist ja lisas, et uurib vahejuhtumit koos ametivendadega Kabulis.

«Praegu ei ole röövijate isikud teada. Soome kutsub röövitud isikut viivitamatult vabastama,» teatas Soome välisministeerium avalduses.

Välisministeerium ei ole andnud eriti palju infot toimunu üksikasjade kohta. Avaldame praegu kõik, mis antud juhtumist  teada on.

Välisministeerium on alates ööst vastu pühapäeva tegelenud Kabulis toimunud soomlase röövimise üksikasjade väljaselgitamisega, kinnitas välisministeeriumi  konsulaarteenuste juht Pasi Tuominen.

«Soome ametkonnad on olnud kontaktis röövitu tööandja ja lähedastega,» lisas ta.  Postimees toob ülevaate viimastest uudistest juhtumi kohta. 

Mis juhtus?

Afganistanis rööviti soomlanna, kes töötas Rootsi heategevusorganisatsioonis Operation Mercy, mis tegutseb Lähis-Idas, Kesk-Aasias ja Põhja-Aafrikas. Naine rööviti Kabuli külalistemajast pärast rünnakut, milles hukkusid sakslasest heategevustöötaja ja afgaanist valvur.

Soome välisministeerium ei ole kinnitanud nende kahe sündmuse vahelist seost, aga Operation Mercy juhi Scott Breslini põhjal on seos olemas.

«Teame, et ta (soomlanna) on kadunud,» rääkis Breslin Helsingin Sanomatele.

Afganistani siseministeeriumi avalike suhete juht Najib Daneshi sõnul olid ründajad kõigepealt tapnud valvuri ja siis sisenenud maja teisel korrusel asuvasse tuppa, kus naised magasid. Keegi naabreist ei olnud laupäeva öhtul kuulnud laske.

Kes on röövitud soomlane?

Välisministeerium on vaid avaldanud, et röövitu on soomlasest heategevustöötaja.

«Soome ametkonnad ei saa julgeoleku ja juhtumi selgitamisega liituvate asjaolude tõttu anda täpsemat infot ei sündmuse ega ka sellega seotud isikute kohta,» põhjendab Tuominen.

Afganistani siseministeeriumi andmete ja rahvusvaheliste uudistetoimetuste põhjal  on röövitu naine. Rootsi heategevusorganisatsiooni Operation Mercy on kinnitanud Helsingin Sanomatele, et ta töötas selles organisatsioonis.

Organisatsiooni sõnul oli Afganistanis röövitud soomlane olnud riigis umbes kolm kuud.

Operation Mercy on rahvusvaheline heategevusorganisatsioon, mille peakorter asub Rootsis. See on tegutsenud Afganistanis alates 2001. aastast.

Organisatsioonil on muu hulgas olnud naiste koolituse ja sünnitusabiga liituvaid projekte.

Kes röövi korraldas?

Keegi ei ole end röövi korraldamist omaks võtnud. Tuominen ei avalikusta, kas ministeeriumil on röövijate kohta infot.

Röövil ei pruugi olla seost terrorismiga, vaid motiiviks võib olla näiteks lunaraha, hindab välispoliitika instituudi vanemteadur Olli Ruohomäki.

«See ei pruugi olla ilmtingimata Taliban, vaid on ka kuritegelikke rühmitusi, kes röövivad inimesi näiteks raha vastu,» selgitab Ruohomäki Helsingin Sanomatele.

Mis saab edasi?

Välisministeerium selgitab asja koos politsei ja kaitsejõududega. Välisministeerium teeb koostööd ka välismaiste ametkondadega. Soome nõuab röövitu viivitamatut vabastamist.

Kui palju soomlasi on Afganistanis?

Afganistanis on praegu Soome suursaatkonna andmeil umbes 60–70 soomlast. Neist 35 on tsiviilisikud ja 30 sõjaväelased.

Milline on hinnang olukorrale?

Soome välisministeerium hoiatab oma reisiteadaandes, et välismaalasi ohustab Afganistanis röövimisoht ja julgeolekuolukord kogu riigis on kriitiline. Riiki reisimist soovitatakse vältida. Tuominen lisab, et värske röövijuhtum seda tõestabki.

Üleüldiselt on julgeolekuolukord Afganistanis nõrgenenud ja Taliban on vallutanud uusi alasid.

ÜRO andmeil on tsiviilohvrite arv Afganistanis viimastel andmetel tõusuteel: riigis suri või sai haavata möödunud aastal üle 11 400 tsiviilisiku.

Helsingin Sanomat teatas mais, et NATO plaanib tuhandete uute sõdurite saatmist Afganistani.

«Julgeolekuolukorra nõrgenemist on näha selgemalt selles, et välismaalased on lahkunud,» sõnab ligi kümme aastat Afganistanis töötanud Susanna Inkinen.

Kui sagedased on röövimised?

Kogu maailmas on viimase aastakümne jooksul röövitud kokku 80 soomlast. Eelmine juhtum leidis aset 2012. aastal, kui jeemeni islamistid röövisid soomlastest Kaleva abielupaari. Nad vabastati 139 päeva kestnud pantvangistuse järel.

Foto: Kuvatõmmis portaalist
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles