Iraani reformimeelsed võtsid Teherani volikogus võimu konservatiividelt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisjärgsed pidustused Iraanis.
Valimisjärgsed pidustused Iraanis. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Iraani reformimeelsed kandidaadid võitsid riigi pealinna Teherani linnavolikogus kõik 21 kohta ja tõrjusid konservatiivid võimult, vahendas kohalik meedia. Konservatiivid on valitsenud Teherani järjepanu 14 aastat.

Kohalike valimiste tulemus Iraani pealinnas on järjekordne võit reformimeelsete leerile pärast Hassan Rouhani teiseks ametiajaks presidendiks valimist. Reedel samaaegselt presidendivalimistega korraldatud Teherani volikogu valimiste tulemused tegi teatavaks linnapea kantselei.

Mõõdukate-reformistide nimekirja eesotsas oli jaanuaris surnud islamivabariigi ühe rajaja Akbar Hashemi Rafsanjani poeg Mohsen Hashemi. Rafsanjani etendas mõõdukate ja reformistide koalitsiooni loomisel tähtsat rolli. Sellele koalitsioonile võlgneb Rouhani oma valimisvõidu 2013. aastal.

Ametisolev linnapea Mohammad Baghe Ghalibaf pürgis esmalt samuti presidendiks, ent otsustas kampaania lõppfaasis kandideerimisest loobuda ja asuda toetama Ebrahim Raisit.

Uus volikogu valib Teheranile uue linnapea pärast avaistungile kogunemist hiljemalt 45 päeva pärast valimistulemuste teatavaks tegemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles