Kas ISIS plaanib lääne toiduvarusid mürgitada? (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISIS on viimastel kuudel kaotanud enamiku aladest, mille nad 2014. aasta välkpealetungi käigus Süürias ja Iraagis hõivasid.
ISIS on viimastel kuudel kaotanud enamiku aladest, mille nad 2014. aasta välkpealetungi käigus Süürias ja Iraagis hõivasid. Foto: AP / Scanpix

ISIS viib inimeste peal läbi keemiarelvakatsetusi, leidmaks sobivat rünnakuvahendit lääne sihtpunktide vastu, selgus erivägede avastatud ISISe dokumentidest, vahendab Independent. 

Iraagist leitud dokumentides seisis, et äärmusrühmitus mürgitas vangide toitu ja vett putukamürkides leiduvate ainetega. Julgeolekutöötajad kardavad nüüd, et ISISel võib olla plaanis mürgitada mõne lääneriigi toiduvarusid mõne vees kergesti lahustuva mürgiga.

Vangide peal läbi viidud katsete kirjeldused leiti ühest Mosuli ülikooli peiduurkast pärast seda, kui Iraagi riigiväed linna taas enda kontrolli alla võtsid.

Dokumentides kirjeldatakse, kuidas üht vangi mürgitati talliumsulfaadiga, mis on lõhnatu ja maitsetu ning lahustub kergesti vees. Katsealusel tekkis palavik, pearinglus ja paistetus kõhus ning ajus. Kümme päeva hiljem suri vang piinadesse.

ISIS kirjeldas kemikaali ideaalse mürgina ja väitis, et omab nõudlusele vastavat mürgikogust.

Teisele katsealusele süstiti nikotiinist toodetud mürki, millele dokumendi väitel vastumürki pole. Vang kaotas mõne sekundiga teadvuse ja suri mõni tund hiljem.

Arvatakse, et ISIS kasutas Mosuli ülikooli, mis on üks Lähis – Ida suurimaid, viimased kolm aastat baasina, kus keemiarelva välja töötati. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles