EL andis Brexiti kõnelusteks rohelise tule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi Brexiti läbirääkija Michel Barnier.
ELi Brexiti läbirääkija Michel Barnier. Foto: JOHN THYS/AFP/scanpix

Euroopa Liidu üldasjade nõukogu andis täna Michel Barnier´le ühehäälselt mandaadi kõneluste alustamiseks Ühendkuningriigi Euroopa Liidust väljaastumise lepingu üle.

«EL 27 võttis äsja vastu ühehäälse otsuse artikkel 50 läbirääkimisteks. Michel Barnier sai tugeva ja selge mandaadi,» kirjutas Barnier´ asetäitja Sabine Weyand Twitteris pärast Brüsselis toimunud koosolekut.

Eesti eriesindaja Euroopa Liidu institutsioonide juures ja Eesti-sisese Brexiti-töörühma juhi Matti Maasika sõnul on nüüd läbirääkimiste alustamiseks eeltingimused loodud ja alates homsest tuleb neid juhiseid ka rakendada.

Läbirääkimisi loodetakse alustada peatselt pärast Ühendkuningriigi parlamendivalimisi ning esimene ülevaade läbirääkimiste käigust antakse liikmesriikidele juba juunikuisel üldasjade nõukogul ja ülemkogul.

«Esmajärjekorras soovime tagada inimeste õigused ja leppida kokku rahalistes kohustustes,»  ütles Maasikas välisministeeriumi pressiteate vahendusel.

Euroopa Komisjon peab läbirääkimisi Ülemkogu suuniste ja Euroopa Liidu Nõukogu läbirääkimisjuhiste kohaselt, pealäbirääkija on endine Euroopa Komisjoni volinik ja Prantsuse tipp-poliitik Barnier. Lahkumislepingule peab andma nõusoleku ka Euroopa Parlament. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles