Prantsusmaa heidab valgust natside sunnitöölaagritele (1)

, Ajakirjanik, AFP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse ajaloolane Laurent Thierry kinnipeetute fotode kõrval La Coupole ajaloo- ja mälukeskuses.
Prantsuse ajaloolane Laurent Thierry kinnipeetute fotode kõrval La Coupole ajaloo- ja mälukeskuses. Foto: Philippe Huguen/AFP/Scanpix

Teise maailmasõja aegse Prantsuse vastupanuliikumise võitlus natside okupatsiooni vastu on hästi dokumenteeritud, kuid palju vähem on teada tuhandetest inimestest, kes sattusid natsi-Saksamaa salajastesse sunnitöölaagritesse.

Nüüd, enam kui 70 aastat hiljem, on Prantsusmaa võtnud eesmärgiks tuua ilmavalgele ligi 9000 vastupanuliikumise liikme kannatused. Tuhanded inimesed olid sunnitud töötama külmades maa-alustes tunnelites, mida kasutati V2-rakettide väljatöötamiseks.

1943. aasta augustis Saksamaa idaosas Nordhausenis avatud Mittelbau-Dora koonduslaagris hukkus ligi 4500 prantslast, keda sunniti töötama ebainimlikes tingimustes ilma päevavalguse või värske õhuta. Arvatakse, et ligi kolmandik neist suri esimese kaheksa kuu jooksul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles