Koort: terroristid toituvad hirmu külvamisest ja sotsiaalmeedia ajastul on sellel lumepalliefekt (17)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort.
Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort. Foto: Liis Treimann / Postimees

Siseministeeriumi sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort leidis Manchesteri terrorirünnakut kommenteerides, et terroristid otsivad ja toituvad hirmu ja õuduse külvamisest ning sotsiaalmeedia ajastul on sellel lumepalliefekt.

«Terrorirünnaku puhul näeme me alati vaid tagajärgi. Julgeoleku ja uurimisasutuste meetmed nende vastu jäävad sageli tähelepanuta või varjatuks. Probleem on selles, et radikaliseerumine algab juba palju varem, kui terrorirünnak ise. Ja see ei ole politsei, vaid ühiskonna sotsiaalse sidustatuse probleem,» rääkis Koort.

«Kui tagajärjed realiseeruvad, siis on seal julgeolekuasutused ja politsei. Meie kui julgeoleku tagamise eest seisjate mure on, et terroristid võivad varem kümme korda ebaõnnestuda, kuid kui nad ühe korra õnnestuvad, siis on nad oma eesmärgi täitnud. Õiguskaitseasutused võivad kümme korda õnnestuda ja peavad õnnestuma ka selle ühe korra,» ütles ta.

«Terroristid otsivad ja toituvad hirmu ja õuduse külvamisest ja tänasel sotsiaalmeedia ajastul on sellel paraku lumepalliefekt. Kui keegi veel mäletab, siis viisteist aastat tagasi oli Eestis suur probleem pommiähvarduste tegemine. See lõppes sellega, kui ajakirjandus leppis kokku, et neist ähvardustes enam ei kirjutatud,» rääkis ta.

«Kui ei antud esinemiseks lava, kukkus see number aastaga viiesajalt kümnele. Kuid nüüd, kus igaüks on justkui ajakirjanik ja võib materjale internetti üles panna, ei saa seda probleemi enam kokkulepitud vaikimisega lahendada. Tuleb otsida teisi lahendusi,» leidis Koort.

«Mulle meeldis USA president Donald Trumpi teisipäevane lubadus, et edaspidi kutsub ta terroriste luuseriteks. See on väga huvitav lähenemine, sest terroristid ootavad enda ülistamist ja neile meeldib mõttekaaslaste poolt kangelase kuulsuse omistamine. Ja kui nüüd üldsus hakkaks hoopis neid kohtlema kui luusereid või haigeid inimesi, siis võiks see nii mõndagi sisuliselt muuta,» ütles ta.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles