Filipiinide lõunaosas võib presidendi sõnul sõjaseisukord kesta aasta (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide president Rodrigo Duterte alustas esmaspäeval visiiti Venemaal, kus kohtus teiste seas oma kangelase Vladimir Putiniga.
Filipiinide president Rodrigo Duterte alustas esmaspäeval visiiti Venemaal, kus kohtus teiste seas oma kangelase Vladimir Putiniga. Foto: MAXIM SHEMETOV/AFP

Filipiinide president Rodrigo Duterte ütles kolmapäeval, et Mindanao saarel võib sõjaseisukord kesta aasta.

"Kui see saab läbi kuuga, siis ma olen õnnelik, aga selleks võib minna ka aasta," ütles Duterte.

President lubas internetti postitatud videos rakendada terroristidega võitlemisel karme meetmeid, mida ta lubas juba valimiskampaania käigus.

"Minu kohus on Filipiinide riigi ja selle rahva hoidmine ja kaitsmine," ütles president.

Duterte kuulutas teisipäeval riigi lõunaosas Mindanao saarel 60 päevaks välja sõjaseisukorra, et reageerida äärmuslaste vaenutegevusele.

"Kella 22.00-st Manila aja järgi kuulutas Duterte välja sõjaseisukorra kogu Mindanao saarel," ütles Ernesto Abella üleriigilistes telekanalites edastatud briifingult Moskvas, kus Filipiinide president on ametlikul visiidil.

Islamimässuliste rühmituse Maute ja julgeolekujõudude vahel puhkes Lanao del Suri provintsis Marawis lahing. Islamistid olid väidetavalt tunginud kohalikku haiglasse ja heisanud sellel Islamiriigi-stiilis lipu.

Mautet süüdistatakse mullu septembris president Duterte kodulinnas Davaos 15 inimese elu nõudnud pommirünnakus ja veel mitmes kallaletungis valitsusvägedele Lanaos.

Saarel tegutsevad kaks suuremat islamivõitlejate rühmitust Bangsamoro Islami Vabadusvõitlejad (BIFF) ja Maute, mis sõlmisid taktikalise liidu ning jagavad pommivalmistamise tehnoloogiat.

Filipiinide islamiäärmuslik rühmitus Maute on liidus sunniitliku äärmusrühmitusega Islamiriik (IS). BIFF on võtnud kasutusele mustad lipud, mida seostatakse IS-i võitlejatega Iraagis ja Süürias.

Duterte alustas esmaspäeval visiiti Venemaal, kus kohtus teiste seas oma kangelase Vladimir Putiniga. Ühtlasi on kavas sõlmida relvalepinguid ja kinnistada välispoliitilist kursimuutust. Filipiini presidendi viiepäevane visiit tsementeerib Manila ja Moskva suhete dramaatilist paranemist pärast Duterte ametiaja algust 2016. aasta 30. juunil.

Duterte tegevust riigipeana on iseloomustanud pikaajaliste liitlassuhete lammutamine Ühendriikidega, keda ta süüdistab silmakirjalikkuses ja hirmutamises.

Duterte ja Putin kohtusid esmakordselt novembris Peruus Aasia ja Vaikse Ookeani tippkohtumisel. Seejärel on Manilat külastanud kaks Vene mereväeflotilli.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles