Kes oli Manchesteri ründaja? (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salman Abedi.
Salman Abedi. Foto: twitter
  • Sündinud 31. detsember 1994 Manchesteris.
  • Koolis käis Manchesteris, viimasena Salfordi ülikoolis, kuni sealt välja visati.
  • Vanemad pärit Liibüast, kust põgenesid Gaddafi repressiivse režiimi eest.
  • Sõbrad mäletavad teda kui head jalgpallurit ja kanepitõmbajat.

Manchesteri politsei sõnul korraldas esmaspäeva hilisõhtul Ariana Grande kontserdil enesetapurünnaku 22-aastane Salman Ramadan Abedi, Liibüa juurtega Manchesteris sündinud noormees.

Prantsuse siseminister Gérard Collomb lausus täna telekanalile BFMTV, et Briti luureteenistused ütlesid Prantsuse ametivendadele, et Abedi kasvas üles Suurbritannias, radikaliseerus pärast reisi Liibüasse ja tõenäoliselt Süüriasse, ning otsustas ühtäkki selle rünnaku sooritada.

Täna varemalt teatas Suurbritannia siseminister Amber Ruud, et juurdluse põhjal võib öelda, et  22 inimest tapnud ja 59 vigastanud Abedil oli abilisi.

«See oli kohutav sündmus. Tegemist oli keerukama rünnakuga kui mõned eelmised ja tundub tõenäoline, et ta ei teinud seda kõike üksi,» ütles Rudd BBC raadiole.

Abedi isik oli briti julgeolekuteenistustele teada nimi, aga hetkel polnud tema kohta käimas ühtegi juurdlust ning meest ei peetud kõrgendatud ohuks. Pigem arvati Abedi olevat kõrvaline tegelane, nagu ka selle aasta märtsis Westminsteri sillarünnaku korraldanud Khalid Masood.

Juba enne Abedi nimetamist peasüüdlasena, kahtlustasid paljud Manchesteri Liibüa kogukonna liikmed, et ründaja võib olla üks nende seast: näiteks mõni noor mees, kes oli osalenud 2011. aasta Liibüa revolutsioonis ja saabus sealt vihase ja traumeerituna.

Aga keegi ei arvanud, et massmõrvariks osutub kinnine, viisakas ja tõsise loomuga Abedi.

«Salman? Ma olen täiesti vapustatud,» ütles üks kohaliku Liibüa kogukonna liige Guardianile. «Ta oli vaikne poiss, suhtus minusse alati väga lugupidavalt. Tema vend Ismail on väga aktiivne, aga Salman oli väga tasane. See on sellise teo sooritamiseks väga ebatõenäoline inimene.»

Salman ja tema vend Ismail käisid regulaarselt palvetamas Didsbury mošees, nende isa Abu Ismail on sealse kogukonna austatud liige. «Tema poisid teadsid koraani peast.»

«Abu Ismail on kindlasti väga endast väljas. Ta vastandas end alati džihadistide ideoloogiale, öeldes, et see ISIS pole mingi džihaad, see on kuritegelik. Nende pere on väga murtud.»

Juhutöödest elatuv Abu Ismail Abedi viibib praegu teadaolevalt Tripolis (Liibüa pealinn). Tema abikaasa Samia peaks olema aga Manchesteris. Neil peaks olema ka poeg Hashem ja tütar Jomana.

«Abu Ismail pendeldab nende kahe linna vahet,» ütles perekonnatuttav. «Ma ei usu, et ta (Salman Abedi) oleks radikaliseeritud Tripolis. Kõik sellised tüübid on seal linnast välja aetud. See pidi olema siin. Aga kuidas on võimalik, et ta kõik need inimesed tappis. Keegi pidi teda mõjutama. See on kohutav. Ta pidi olema peast segi.»

Arvamusi Abedist on aga seinast seina.

Üks Abedi endine koolikaaslane ütles, et viimane kord, kui ta Abedit nägi, oli ta (jalgpalliklubi) Manchester Unitedi fänn ja oma usulistest vaadetest põhimõtteliselt ei rääkinud.

Samas jõudis Guardiani reporterite kõrvu teateid, et viimastel nädalatel oli Abedi tänaval jalutades kõvahäälselt koraanivärsse loitsinud.

Hiljuti üks Abediga pahandanud naaber, kes manitses noormeest oma autot parkima nii, et ka teised õuealalt välja saaksid, rääkis, et vastuseks oli Abedi näidatud talle vaid keskmist sõrme.

Didsbury mošees ja islamikeskuses tegev Mohammed Saeed märkis, et kui ta jutluses ISISt ja Liibüa Ansar al-Sharia rühmitust kritiseeris, nägi ta Salman Abedi vihast pilku.

Kui Saeed pidas 2015. aastal jõulise jutluse terrorismi ja elu pühaduse teemadel, siis ta nägi, et enamik, ehk kuskil 2000 koguduseliiget olid temaga nõus, kuid oli ka väike osa, kes tema väljaütlemistega ei nõustunud. Osa oli pärast seda kogunud isegi temavastasele petitsioonile allkirju.

Liibüas sündinud Saeed tuli Suurbritanniasse 1980. aastal. Tema sõnul jutlustati Didsbury mošee mõõdukat islami ning seal käisid nii araabia maadest, Aafrikast, Aasiast kui ka Euroopast pärit moslemid.

Kuigi eile teatas äärmusrühmitus ISIS, et võtab rünnaku eest vastutuse, ei ole politsei seni leidnud tõendeid, mis seda kinnitaks. Hetkel pole selge, kas see viidi läbi organisatsiooni suuniste järgi, ütles siseminister Rudd, lisades, et iseenesest selline samm teda ei üllatanud.

Julgeolekujõud jälgivad ministri sõnul praegu mitut inimest. See ei tähenda, et kõiki neist ootab vahistamine, sõnas siseminister hiljem BBC-le. Uurimisega seoses võeti eile vahi alla 23-aastane meesterahvas.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles