Saksa politsei purustas üleeuroopalise naisvaraste võrgustiku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX

Müncheni politsei sõnul said nad jälile üleeuroopalisele murdvaraste võrgustikule, mis arvatakse olevat ligi viiendiku Saksamaal toime pandud sissemurdmise taga, vahendab Local.de. Varaste haare ulatus väidetavalt Hispaaniast Horvaatiani.

«Meie hinnangul oli antud grupeering vastutav iga viienda uurimise jooksul asetleidnud murdvarguse eest Saksamaal,» ütles Müncheni politseis varavastaste kuritegudega tegelev Reinhold Bergmann esmaspäeval.

Juurdlusega alustati 2016. aasta jaanuaris Baierimaal, kui kaks erariietes politseinikku jälgisid kolme tüdrukut, kes eramajja sisse murdsid. Politsei pressiesindaja sõnul olid vargad kiired, osavad ja omasid tööks õigeid vahendeid.

Tüdrukud võeti vahi alla, toona veel arusaamata, mille otsa komistatud oldi. Sellest sai aga alguse juurdlus, mille haare muutus peagi üleeuroopaliseks.

Kuigi kolm varast esitasid politseile valedokumendid, suutis politsei andmebaaside põhjal nende isikud tuvastada. Siis selguski, et tüdrukud kuulusid abielu ja peresidemetest läbipõimunud rühmitusse, mis oli vastutav paljude sissemurdmiste eest eri Euroopa riikides.

«Noori naissoost murdvardaid jagati omavahel,» ütles Bergmann, lisades, et tegu oli grupeeringuga, kus kehtis väga selge hierarhia.

Selle tipus olid võrgustiku juhid, kes käes olid grupeeringu varad, järgmine tase olid Saksamaal asuvate turvamajade pidajad. Neile omakorda allusid varastele logistilise toe - transpordi jne - pakkujad ja viimaks vargad ise, kes olid enamik kõik naissoost.

Politsei järgmine avastus oli, et kogu varastatud raha saadeti Horvaatiasse. Mai alguses sõitis sinna ka Müncheni politsei ja korraldas koostöös kohalike julgeolekujõududega vargapealike villadele reidi, mille käigus leiti sealt 100 000 euro väärtuses võõrast vara.

Müncheni politsei märkis, et seoses võrgustiku purustamisega on paljudel sissemurdmise ohvritel nüüd suur tõenäosus oma varastatud sõrmused ja kellad tagasi saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles