Esimene Aasia riik seadustas samasooliste abielu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samasooliste abilelu pooldajad täna Taiwani parlamendihoone ees Tapeis.
Samasooliste abilelu pooldajad täna Taiwani parlamendihoone ees Tapeis. Foto: SAM YEH/AFP/Scanpix

Taiwani kõrge kohus seadustas täna avaldatud otsuses samasooliste abielu, isevalitsevast saarest saab esimene geiabielu legaliseerinud piirkond Aasias.

Kohus otsustas, et Taiwani kehtiv karistusseadustik, mille järgi saavad abielu sõlmida vaid mees ja naine, rikub põhiseaduse abiellumisvabaduse ja inimeste võrdsuse tagatisi.

Kohus andis Taiwani valitsusele otsuse elluviimiseks aega kaks aastat.

Samasooliste abielu on toetanud ka Taiwani president Tsai Ing-wen. Konservatiivid on seaduste muutmise suhtes vastuseisu väljendanud ning korraldanud ka selles küsimuses mitu meeleavaldust.

Põhiseaduskohtu järgi võivad samasoolised paarid oma abielu registreerida isegi siis, kui parlament kahe aasta jooksul seaduse muutmiseks samme ei astu.

«Praegused sätted (seadustiku) abielu artiklis ei võimalda kahel samasoolisel inimesel luua püsivat, intiimset ja eksklusiivset liitu oma elu ühise korraldamise nimel. See on suur seadusandlik viga,» teatas kohus avalduses.

Samasoolisteabielu tagab sotsiaalse stabiilsuse ja kaitseb inimlikku väärikust, lisas kohus.

Aktivistide sõnul tuleb nüüd tagada, et valitsus kohtuotsuse jõustab.

Taipei kõrgeima kohtu lähistel nõudsid geivastased ülemkohtuniku tagasiastumist.

Samasooliste abielu kiitis heaks 14 kohtunikust koosnev paneel, kellest ainult kaks olid seadusemuudatuse vastu.

Toetus samasooliste abielule on suur ka mitmel pool mujal piirkonnas, nagu Lõuna-Koreas ja Jaapanis, kus Taiwani kohtuotsus võib ulatuslikku mõju avaldada.

Taiwan eraldus Hiinast 1949. aastal kommunistide võiduga lõppenud kodusõja järel ning on de facto iseseisev, ehkki teda tunnustab vaid paarkümmend riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles