Venemaa on valmis Filipiinidele sõjatehnikat tarnima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin ja Filipiinide riigipea Rodrigo Duterte Moskvas.
Vene president Vladimir Putin ja Filipiinide riigipea Rodrigo Duterte Moskvas. Foto: Maxim Shemetov/AP/Scanpix

Venemaa esitles Filipiinide esindajatele helikoptereid, meretehnikat ja tulirelvi, edastas Venemaa föderaalne sõjalis-tehnilise koostöö teenistus.

«Esialgu on tarnetest veel vara rääkida. Ootame Filipiinide ametlikku pöördumist,» ütles ametkonna esindaja Maria Vorobjova.

Tema sõnul käib jutt sõjatehnikast ja relvadest, mis võimaldaks Filipiinidel tõhusamalt piraatide ja terroristidega võidelda.

Filipiinide president Rodrigo Duterte saabus Moskvasse 22. mail ja kohtus Vene presidendi Vladimir Putiniga eile õhtul, ent seoses riigis vallandunud pantvangiolukorraga naasis president kodumaale kavandatust varem.

Duterte kuulutas eile riigi lõunaosas Mindanao saarel 60 päevaks välja sõjaseisukorra, et reageerida äärmuslaste vaenutegevusele.

President hoiatas, et võib rahva kaitsmiseks kehtestada sõjaseisukorra kogu riigis.

Sõjategevus puhkes Filipiini lõunaosas eile, kui julgeolekujõud korraldasid Marawis haarangu majale, kus nad arvasid redutavat islamistliku äärmusrühmituse Abu Sayyaf liidri ning IS-i kohaliku juhi Isnilon Hapiloni.

USA peab Hapiloni üheks maailma ohtlikumaks terroristiks ja on pannud tema tabamise eest välja viie miljoni dollari suuruse preemia.

Haarangu järel põletas enam kui sada relvastatud mässulist maha hooneid ja rakendas muid diversioonitaktikaid, ütlesid ametnikud, kelle sõnul on Marawist põgenenud tuhandeid elanikke.

Politsei teatel on sõjategevuses surma saanud üks korrakaitsja ja kaks sõdurit, veel kaheksa on saanud viga. Pole selge, kas ohvrite arvu sisse on arvestatud ka kohalik politseijuht, kellel islamisissid pea maha lõikasid.

Duterte sõnul näitavad jätkuvad kokkupõrked islamissiside võimet külvata terrorit ning põhjustada hävingut riigi lõunaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles