Erdoğan: EL ei saa kohelda Türgit kerjusena (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestimarss Frankfurdis Türgi inimõiguste olukorra vastu.
Protestimarss Frankfurdis Türgi inimõiguste olukorra vastu. Foto: SCANPIX

Homme Brüsselis Euroopa Liidu juhtidega kohtuv Türgi president Recep Tayyip Erdoğan lausus täna meediale, et ühendus ei saa tema riiki alandavalt kohelda.

Selle asemel peaks Euroopa Liit mõtlema tulevikule ja võimalikele perspektiividele.

«Me ei taha Euroopa Liidust eemale lüüa, aga ka liit ise peaks kandma vastutust,» lausus Erdoğan täna Brüsselisse lahkudes. «Euroopa Liit ei saa meisse suhtuda kui kerjusesse. Neil pole selleks õigust… seda ma neile ütlemegi,» rääkis president ajakirjanikele.

Ta lisas, et pärib euroliidu juhtidelt nende nägemuse kohta Türgi liikmelisuse tuleviku suhtes. Erdoğan ütles, et tema hinnangul näib liit soosivat Türgi eemaldumist kõnelustelaua juurest. Ankara on andnud nõudmiste täitmiseks tema sõnul oma parima ja ootab nüüd ka midagi vastu.

Aastal 2005 alanud kõnelused Türgi liitumiseks on kulgenud teosammul. Peamisteks mureküsimusteks on inimõiguste olukord, olukord Küprosel ning osade riikide vastumeelsus suuresti moslemitest koosneva rahvastikuga riigi vastuvõtmiseks. Teiseks suureks küsimärgiks on Ankarale vastutasuks migrantide ohjeldamise eest lubatud viisavabadus. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles