Diplomaatiline allikas: NATO liitub Islamiriigi-vastase koalitsiooniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipp.
NATO lipp. Foto: SCANPIX

NATO kavatseb liituda USA juhitava koalitsiooniga võitluses Islamiriigi (IS) vastu, ütles kolmapäeval diplomaatiline allikas.

Otsus on kooskõlas USA presidendi Donald Trumpi peamise nõudmisega alliansile, et viimane astuks senisest jõulisemaid samme islamistliku terrorismi vastases võitluses.

«NATO liikmesriikide suursaadikud võtsid otsuse just äsja vastu,» ütles tundmatuks jääda soovinud allikas ja lisas, et NATO liidritel tuleb otsus ametlikult heaks kiita neljapäevasel tippkohtumisel.

See tähendab muu hulgas konkreetselt IS-i vastaseid operatsioone toetavate NATO AWACS luurelennukite missiooni laiendamist.

«See tähendab, et AWACS lennukid mitte üksnes ei jälgi, vaid juhivad tegevust õhuruumis,» lausus anonüümsust palunud allikas.

Kõik 28 liikmesriiki on ühinenud IS-i vastase koalitsiooniga, kuid NATO insttutsioonina mitte.

Trump peaks kohtuma NATO liidritega neljapäeval Brüsselis, et oma seisukohti tutvustada. Kohtumisel on päevakorras tähtsal kohal ka Manchesteri terrorirünnak, mille eest võttis vastutuse IS.

Varem kolmapäeval oli USA välisminister Rex Tillerson väljendanud soovi, et NATO koalitsiooniga ühineks, kuigi osa liikmesriike ei soovi tõmbamist järjekordsesse konflikti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles