Tšehhi president vahetas välja rahandusministri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Miloš Zeman
Tšehhi president Miloš Zeman Foto: Reuters / Scnapix

Tšehhi president Miloš Zeman vahetas kolmapäeval välja riigi rahandusministri pärast nädalaid kestnud poliitilist kriisi, mis ähvardas kukutada valitsuse viis kuud enne üldvalimisi.

Peaminister Bohuslav Sobotka oli nõudnud Andrej Babise tagandamist, süüdistades teda maksudest kõrvale hoidmises ja mitmes huvide konfliktis.

Zeman kinnitas uueks rahandusministriks Ivan Pilny, kes on Babise liitlane tema tsentristlikus liikumises ANO. President avaldas siiski tunnustust ka ametistlahkuvale ministrile.

"Ma soovin siiralt tänada Andrej Babist, kellel õnnestus saavutada märkimisväärne eelarveülejääk, parandada maksude kogumist ja võidelda maksudest kõrvale hoidumisega," ütles Zeman.

"Võib olla seetõttu on tal tulnud seista silmitsi nende kadedusega, kes on olnud vähem edukad," lisas president.

Babis on eitanud seaduserikkumist ja väidab, et Sobotka jõupingutused teda tagandada olid osa "poliitilisest võitlusest" enne 20.-21. oktoobrile kavandatud valimisi.

Parempoolsed parteid kritiseerisid uue rahandusministri määramist, nimetades seda ainult "kosmeetiliseks muutuseks", sest Babis pakkus Pilny kandidatuuri ise välja.

Kuigi Babis valitsusest lahkus, arvatakse, et ta väljub võitjana konkurentsis Sobotka sotsiaaldemokraatide (CSSD) ja tsentristlike kristlike demokraatide vastu, kes kuuluvad praegusesse valitsuskoalitsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles