Fox: vabariiklaste kongressikandidaat virutas Guardiani ajakiranikule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Montana osariigi vabariiklasest kandidaat esindajatekoja valimistel Greg Gianforte.
Montana osariigi vabariiklasest kandidaat esindajatekoja valimistel Greg Gianforte. Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP/Scanpix

USA konservatiivse telekanali Fox News teatel oli nende võttemeeskond tunnistajaks vahejuhtumile, milles Montana osariigi vabariiklasest kandidaat esindajatekoja valimistel Greg Gianforte haaras ajalehe Guardian ajakirjanikul kaelast ja virutas ta vastu maad.

Ben Jacobs kiirabiautos
Ben Jacobs kiirabiautos Foto: Ben Jacobs/The Guardian/Kuvatõmmis

Sündmuskohal isiklikult viibinud Foxi reporter Alicia Acuna kirjutas oma veebiküljel, et kolmeliikmeline võttegrupp läks vabariiklase kampaania peakorterisse teda usutlema eile, päev enne erivalimisi, millega täidetakse osariigi ainus vaba koht kongressi esindajatekojas.

Acuna sõnul vaatas jahmunud võttegrupp pealt, kuidas Gianforte lõi ajalehe Guardian Washingtonis baseeruva USA haru ajakirjanikku Ben Jacobsit veel pärast seda, kui oli ta pikali paisanud. Jacobs oli sisenenud tema kabinetti ja küsis kandidaadilt küsimuse Vabariikliku Partei tervishoiueelnõu kohta ning kordas oma küsimust, kui Gianforte saatis ta küsimusega oma pressiesindaja poole.

Pärast Jacobsi ruumist lahkumist vabandas Gianforte Foxi võttegrupi ees, kirjutas Acuna.

Kohalikud võimud uurivad juhtumit, mille käigus purunesid Jacobsi sõnul ta prillid.

Montana osariik USAs. Foto:
Montana osariik USAs. Foto: Foto: Google Maps / Ekraanitõmmis

Gianforte kampaaniameeskond ütles, et Jacobs sisenes büroosse ilma loata ning suskas agressiivsel viisil oma diktofonirežiimil telefoni poliitikule nina alla.

Kampaania pressiesindaja Shane Scanlon märkis, et Gianforte püüdis Jacobsilt telefoni käest haarata, mispeale Jacobs kandidaadil randmest haaras ning nad mõlemad maha kukkusid.

Ajalehe postitatud salvestuse katkelt on kuulda, kuidas Gianforte ütleb, et tal on täiega kõrini temasugustest tüüpidest ning kadugu siit kus kurat.

Demokraadist vastaskandidaadi Rob Quisti pressiesindaja Tina Olechowski keeldus juhtumit kommenteerimast.

Demokraatliku Partei esindaja Tyler Law ütles, et Gianforte peab ajakirjaniku ründamise tõttu oma kandidatuurist loobuma ning et Vabariiklik Partei peaks avalikult Gianforte käitumise hukka mõistma ning vabandama selle eest, et on sellise kandidaadi peale kulutanud valimiskampaanias miljoneid dollareid.

Võimude sõnul käsitletakse juhtumit ründamise paragrahvi alusel.

Montana valijad siirduvad täna valimisurnide juurde, et otsustada oma osariigi saadiku üle erivalimistel, mida jälgitakse üleriiklikult teravdatud huviga.

Mõlemad suurerakonnad on Montana kampaaniale kulutanud suuri summasid, mille tõttu oodatakse osariigi ainsa esindajatekoja koha valimistelt põnevat vägikaikavedu. Valimistel on Gianforte ja Quisti kõrval musta hobusena kappamas libertaarne kandidaat Mark Wicks, kes võib skandaalsest vahejuhtumist ootamatult populaarsust koguda ning hoopis ise valimistelt võitjana väljuda.

Montana valimised muudab eriliseks veel asjaolu, et kohalikud võimud uurivad automaatseid kõnesid ehk inglise keeles 'robocalls', milles nii president Donald Trump kui asepresident Mike Pence helistavad valijatele Gianforte nimel. Eelnevalt salvestatud tekstiga telefonikõned on Montana osariigis ebaseaduslikud.

USA kongress koosneb kahest kojast - senatist ja esindajatekojast. Kui sajaliikmelises senatis on igal osariigil kaks senaatorikohta, siis 435-kohalises esindajatekojas on osariikidele eraldatud kohtade arv sõltuvuses nende elanike arvuga, kusjuures minimaalselt on tagatud vähemalt üks saadikukoht. Nii näiteks on California osariigil suurima elanike arvuga osariigina esindajatekojas 53 kohta, ühe mandaadiga osariike on seitse - Alaska, Delaware, Montana, Põhja-Dakota, Lõuna-Dakota, Vermont ja Wyoming.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles