Stoltenberg: NATO liitub võitluses Islamiriigi vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: MATT DUNHAM/AP/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles täna Brüsselis alanud tippkohtumisele saabudes ajakirjanikele, et seal otsustatakse ametlikult laiendada alliansi toetust koalitsioonile võitluses Islamiriigi vastu.

Peasekretäri sõnul on NATO arutlustel kaks peamist teemat – jõupingutuste suurendamine terrorismivastases võitluses ja riikide kanda oleva koorma õiglane jaotus.

«Täna võetakse vastu tegevuskava,» ütles Stoltenberg seoses jõupingutuste suurendamisega. «See saadab tugeva poliitilise sõnumi NATO pühendumusest terrorismivastases võitluses ning aitab ka parandada koalitsiooni-sisest koordineerimisvõimet.»

Stoltenberg rõhutas, et see ei tähenda NATO osalemist lahingutegevuses IS-i ning teiste Süürias ja Iraagis tegutsevate islamistlike terrorirühmituste vastu.

Ta märkis, et ühtlasi luuakse NATO peakorteri juurde Brüsselis uus terrorismivastase võitluse koordineerimisega tegelev luureosakond, mille ülesanne on parandada teabevahetust alliansi liikmesriikide vahel.

Luureosakond hakkab keskenduma niinimetatud võõrvõitlejatele, kes reisivad Euroopast nii Iraaki kui Süüriasse, et seal kas äärmuslasi ise välja õpetada või nendega koos võidelda.

Riikide õiglase koorma jaotuse kohta ütles Stoltenberg, et kohtumisel püütakse leida lahendusi, kuidas ja milliste vahenditega antud lubadusi täita.

Tema sõnul lubasid 2014. aastal kõik liitlased senisest rohkem kulutada ja lähima kümnendi jooksul tõsta kaitsekulutuste taset kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

NATO liidrite kohtumisest võtab osa ka USA president Donald Trump, kes on nimetanud NATO-t iganenuks, kuna allianss ei keskendu islamistliku terrorismi ohule.

USA president ütles eile õhtul Brüsselisse jõudes, et Manchesteri ohvriterohke pommiplahvatus näitab taas, kui tõsine on terrorismioht, ja rõhutas, et võitlus terroriga tuleb võita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles