Terrorirünnak Manchesteris: mida seni teame

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohvrite mälestuseks jäetud kaisukaru.
Ohvrite mälestuseks jäetud kaisukaru. Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix

Suurbritannias korraldas enesetapupommar ööl vastu teisipäeval vahetult pärast USA poplaulja Ariana Grande kontserdi lõppu terrorirünnaku. Postimees annab ülevaate seni teadaolevast. 

Mis juhtus?

Suurbritannias korraldas enesetapupommar ööl vastu teisipäeva rünnaku  Manchester Arenal toimunud USA laulja Ariana Grande kontserdile.

Plahvatus toimus esmaspäeval kl 22:33 kohaliku aja järgi (Eesti aja järgi eile kl 00:33) kontserdisaali ühe enam kasutatud väljapääsu juures. Populaarses spordiürituste- ja kontserdipaigas oli parajasti lõppenud USA laulja Ariana Grande esinemine, mida oli kuulama tulnud ligi 21 000 inimest.

Kes oli ründaja?

Manchester Arenal terrorirünnaku läbi viinud Salman Abedit tundnud isikut kinnitasid Independetile, et Suurbritannia terroripolitsei jättis kasutamata mitu varasemat võimalust teda peatada.

Kaks inimest, kes 22-aastast Abedit sõnasid Independentile, et helistasid terrorivastasesse kõnekeskusesse, sest ründaja olevat neile rääkinud, et enesetapupommar olla on okei. Tõenäoliselt leidsid kõned aset viis aastat tagasi, kui Abedi kooli lõpetas.

Ramadhan Foundationi juht Mohammed Shafiq sõnas Daily Telegraphile, et Abedi äärmuslus tekitas muret ka kaks aastata tagasi. «Kogukonna liikmed olid tema vaadete ja käitumise pärast mures ja andsid sellest vajalikele kanalitele teada,» ütles Shafiq.

Veel hoiatati ametivõime, kui ta astus vastu imaamile, kes pidas äärmuslusevastast teenistust. Lisaks olid ametivõime hoiatanud ka ründaja vanemad.

Briti siseminister Amber Rudd sõnas BBC-le, et Abedi oli julgeolekutöötajatele teada ja hiljuti oli ta naasnud Liibüast.

·        Sündinud 31. detsember 1994 Manchesteris.

·        Koolis käis Manchesteris, viimasena Salfordi ülikoolis, kuni sealt välja visati.

·        Vanemad pärit Liibüast, kust põgenesid Gaddafi repressiivse režiimi eest.

·        Sõbrad mäletavad teda kui head jalgpallurit ja kanepitõmbajat.

Mida on avastatud uurimise käigus?

Briti siseministeeriumi sõnul on tõenäoline, et Abedi ei tegutsenud üksi. «On päris selge, et me uurime võrgustikku,» ütles Manchesteri politseiülem Ian Hopkins ajakirjanikele. Nüüdseks viibib vahi all kaheksa meest. Eile arreteeritud naine vabastati ilma süüdistuseta.

Politsei ka eile reidi ka Abedi majja Manchesteris. Seni on selgunud, et ründaja ise pommi ei valmistanud ning keerulise ehitusega lõhkekeha valmistamiseks oli tarvis asjatundja osalust.

Arvatakse ta radikaliseerus hiljuti Liibanonis. Prantsuse siseministri Gérard Collombi väitel külastas ründaja ka Süüriat, kuid neid väiteid Suurbritannia võimud kinnitanud ei ole.

Üks reidide käigus leitud seadeldis õhiti täna hommikul kontrollitud plahvatusega. Võimud on kindlad, et terrorivõrgustik kavandas ka edasiste rünnakute korraldamist.

Abedi isa, oli võitleja islamistlikus rühmituses, mille ÜRO pärast 11. septembri kaksiktornide rünnakut keelustas. Lisaks töötas ta enne rangesse islamisse pöördumist Gaddafi režiimi turvateenistuse heaks. Üks tema tuttavatest juhtis kunagi ka rühmitust nimega Islami Märtrite liikumine. Reutersi andmetel viibib ta nüüd Liibüas vahi all.

Lisaks arreteeriti pere vanem poeg 23-aastane Abu Ismail al-Obaidi ja noorim poeg 20-aastane Hashem Abedi, kes viibis Tripolis.

Rünnaku ohvrid

Rünnakus hukkus 22 inimest ja vigastatuid oli üle saja. Kaheksas haiglas viibib jätkuvalt ravil 75 kannatanud, kellest 23 seisund on kriitiline. Hukkunute seas oli ka alaealisi.

Rünnaku järelkaja

Suurbritannia tõstis terroriohu kriitilisele ehk kõige kõrgemale tasemele, mis tähendab, et uued rünnakud võivad olla tõenäolised.

Rünnaku eest võttis vastutuse äärmusrühmitus ISIS.

Tegemist on ohvrite rohkeima terrorirünnakuga Suurbritannias alates 2005. aasta 7. juulil toimunud pommirünnakutest Londonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles