Stoltenberg: pühendumus NATO-le ja artikkel 5-le käivad käsikäes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg koos mõnede peakülalistega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg koos mõnede peakülalistega. Foto: BENOIT DOPPAGNE/AFP

USA president Donald Trump on pühendunud NATO kollektiivkaitseklauslile artikkel 5, ütles alliansi peasekretär Jens Stoltenberg neljapäeva õhtul.

Stoltenbergilt küsiti Brüsselis lõppenud NATO tippkohtumise järgsel pressikonverentsil korduvalt Trumpi etteheidete kohta, et 23 liitlasriigi kaitsekulused ei ole piisavad.

Peasekretär möönis, et Trump võis olla oma sõnumi esitamises järsk, aga sõnum ise oli õige - liitlased peavad tegema rohkem.

Stoltenberg kinnitas ka, et Trump saatis 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute ohvritele ja artikkel 5-le pühendatud memoriaali avades tugeva sõnumi pühendumusest NATO-le.

"Pole võimalik olla NATO-le pühendunud ilma pühendumiseta artikkel 5-le," sõnas Norra ekspeaminister.

Trump ütles varem, et "kakskümmend kolm liikmesriiki 28-st ei maksa seda, mida nad peaksid maksma ja mida nad peaksid maksma oma kaitsmise eest".

"See ei ole õiglane USA rahva ja maksumaksjate suhtes. Paljud neist riikidest võlgnevad eelmistest aastatest tohutuid rahasummasid," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles