Manchesteri pommar kavandas rünnakut vähemalt aasta (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader videost, kus on näha Salman Abedit oma kodu juures Manchesteris.
Kaader videost, kus on näha Salman Abedit oma kodu juures Manchesteris. Foto: AP/Scanpix

Manchesteris ööl vastu esmaspäeva 22 inimest tapnud enesetaputerrorist kavandas rünnakut üle aasta, vahendab The Independent.

Salman Abedi avas 12 kuud tagasi pangakonto, et koguda raha esmaspäeval õhatud pommi jaoks vajalike naelade ja kruvide ostmiseks.

Väidetavalt tegi Abedi enne möödunud kuul Liibüasse sõitmist vähemalt kaks käiku ehituspoodi, et oma kodusvalmistatud lõhkekeha tarbeks materjali hankida.

Nüüd kardetakse, et Abedi võis valmistada ka teise lõhkekeha, kuna väidetavalt on politseireidide käigus tema kodust leitud hulganisti lõhkeainevarusid.

Pommivabriku avastamine on andnud alust kartusele, et ta levitas isevalmistatud lõhkekehasid ka teistele äärmuslastele.

Arvatakse, et Abedi omandas keeruka pommivalmistamise tehnoloogia reisil Liibüasse.

Salman Abedi. Foto: AFP/Scanpix
Salman Abedi. Foto: AFP/Scanpix Foto: Scanpix/AFP

Manchesteri politsei teatel helistas Abedi 15 minutit enne rünnaku sooritamist oma emale, paludes talt teo eest andestust.

Liibüas viibivad enesetaputerroristi isa ja vend on võimude poolt kinni peetud. Abedi vend tunnistas, et oli kõikidest terroriplaani üksikasjadest teadlik.

Väidetavalt on Abedi vennal Hashemil ka sidemed äärmusrühmitusega Islamiriik, mis rünnaku eest vastutuse võttis.

Eile selgus, et Briti julgeolekuagentuurid olid lasknud käest mitu võimalust Abedi tegevus peatada.

USA ametniku väitel hoiatasid Abedi vanemad ametiisikuid, et tegu on ohtliku inimesega ning meelitasid teda Liibüasse tulema, kus tema passi konfiskeerisid.

Kuid 22-aastane veenis vanemaid, et valmistub sõitma Saudi Araabiasse lühikesele palverännule, mille peale vanemad soostusid passi tagastama.

Selle asemel naasis ta neli päeva enne rünnakut Türgi ja Saksamaa kaudu Suurbritanniasse.

Saksa meedia teatel liikus Abedi läbi Düsseldorfi ja tema nime ei olnud üheski rahvusvahelises jälgimisaluste isikute nimekirjas.

Eile avalikustasid politsei ja julgeolekujõud, et sarnaseid pommivalmistamiseks kasutatavaid materjale on avastatud üle kogu riigi. Arvatakse, et nendega plaaniti korraldada uut peatset rünnakut.

Kokku on politsei vahistanud juba kümme kahtlusalust – üheksa meest ja ühe naise.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles