ISIS üritab Filipiinide lõunaosas kalifaati kehtestada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväesõiduk keset ummikut Marawi linnas.
Sõjaväesõiduk keset ummikut Marawi linnas. Foto: TED ALJIBE/AFP/Scanpix

Valitsus kinnitas, et Marawis puhkenud võitluses tapetud islamiäärmuslaste seas on ka võõrvõitlejaid. Filipiinide sõnul üritab Islamiriik riigi lõunaosas oma kalifaati kehtestada, vahendab BBC.

Filipiinide lõunaosast mässuliste välja ajamise käigus tapetute hulgas on ka kuus võõrriikidest pärit islamiäärmuslast, nende seas Indoneesia ja Malaisia kodanikke.

Võimud on kinnitanud, et kohalikud äärmuslased teevad koostööd rahvusvaheliste üksustega.

Kokkupõrgetes on hukkunud vähemalt 11 sõdurit ja 31 äärmuslast.

Piirkonda on saadetud ründekoptereid ja eriüksuslasi.

Filipiinide sõdurid Marawis. Foto: Ted Aljibe/AFP/Scanpix
Filipiinide sõdurid Marawis. Foto: Ted Aljibe/AFP/Scanpix Foto: TED ALJIBE/AFP

Marawi on peamiselt moslemipopulatsiooniga linn Mindano saarel Lanao del Suri provintsis Filipiinide lõunaosas. Provints on tuntud Maute rühmituse kantsina, mis on vandunud truudust äärmusrühmitusele Islamiriik.

Relvastatud konflikt Marawis algas pärast ebaõnnestunud katset vahistada Abu Sayyafi sõdalaste liider Isnilon Hapilon.

Kui sõjaväe reid läbi kukkus, tulid Marawi tänavatele kümned relvastatud Islamiriigi lippu lehvitavad äärmuslased, kes süütasid hooneid, vabastasid vange ja võtsid lahingute käigus pantvange.

Filipiinide president kuulutas teisipäeval vastuseks vägivallale Mindanao saarel välja sõjaseisukorra.

Sõjaseisukord lubab sõjaväelastel võtta korra hoidmine enda kätte ja pidada ilma ordenita inimesi pikaks ajaks kinni.

Mindanaos pesitseb mitmeid islamimässuliste rühmitusi, mis võitlevad suurema autonoomia nimel. Suurimad neist on alustanud valitsusega rahukõnelusi, kuid väikesmad jätkavad endiselt relvastatud vastupanuga.

Kindral Jose Calida sõnul on mässulised rühmitused võtnud üle Islamiriigi ideoloogia.

«See, mis Mindanaos toimub, ei ole enam Filipiinide kodanike mäss. See on muutunud võõrvõitlejate invasiooniks. Nad tahavad muuta Mindanao osaks kalifaadist,» ütles Calida.

Seda kinnitavad ka vaatlejate hinnangud, kelle andmeil üritab IS moslemienamusega Filipiinide lõunaosas enda kantsi luua.

«On selge, et Mindanaosse rännanud Indoneesiast ja Malaisiast pärit võitlejate hulk on viimase aasta jooksul suurenenud. Ning on hädavajalik, et valitsus teadvustaks, et Filipiinidel on tõsine probleem Islamiriigi äärmuslastega,» sõnas Jakarta konfliktianalüüsi keskuse juhataja Sidney Jones.

Jones hoiatas ka, et sotsiaalmeedias levivad kujutised Marawis pead tõstvatest äärmuslastest on vesi Islamiriigi propagandaveskile.

«Ma arvan, et see suurendab veelgi Kagu-Aasiast Mindanaole saabuvate inimeste hulka,» lisas Jones.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles