Mathias Rusti hulljulgest lennust möödus 30 aastat (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mathias Rust ja tema lennuk Cessna 172 Moskva Punase väljaku juures.
Mathias Rust ja tema lennuk Cessna 172 Moskva Punase väljaku juures. Foto: Wikipedia.org

Eile möödus 30 aastat päevast, mil sakslane Mathias Rust lendas piirivalvurite päeval väikelennukiga Cessna 172 Helsingist takistamatult Nõukogude Liidu õhuruumi ja maandus Moskvas Punasel väljakul asuva Vassili Blažennõi kiriku kõrvale parkimisplatsile.

Tollal 18-aastane Rust nimetas oma lendu, mille käigus ületas Nõukogude Liidu piiri Ida-Virumaa kohal, mõttelise silla loomiseks ida ja lääne vahel. Nõukogude Liidu relvajõudude juhtkonnas tõi sündmus kaasa suurpuhastuse ning tänini jätkuvad arutelud, kuidas teismeline hobipiloot sai segamatult Nõukogude Liidu õhuruumis lennata.

Rust, kes mõisteti huligaansuse, lennuliiklusreeglite rikkumise ja ebaseadusliku riiki sisenemise eest neljaks aastaks vangi, ütles kohtus, et tegi kõike naljaviluks. Reaalselt viibis Rust Moskva kinnipidamisasutuses 14 kuud ja pääses seejärel vabadusse.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles