Venemaa soovib Põhja-Koreaga kuuepoolsete kõneluste taastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Pavel Golovkin/AP/Scanpix

Olukord Põhja-Korea ümber on ummikus ja seetõttu tuleb riigiga taastada kuuepoolsed läbirääkimised, ütles Vene föderatsiooninõukogu väliskomisjoni esimees Konstantin Kossatšov.

«Ainus väljapääs on taastada kuuepoolsete läbirääkimiste formaat, kus osaleks USA, Jaapan, Põhja- ja Lõuna-Korea, samuti Hiina ja Venemaa. Viimased kaks on selleks kindlasti valmis. Tuleb vaid mõistusele tuua ja veenda ülejäänuid,» kirjutas Kossatšov Facebookis.

Tema arvates kinnistab Pyongyangi äsjane raketikatsetus selle ummikusse jõudnud olukorra nõiaringi.

Senaator märkis, et USA, Jaapan ja Lõuna-Korea survestavad Põhja-Koread poliitiliste, majanduslike ja sõjaliste meetmetega, kuid tema sõnul on jutt Põhja-Korea pealinna ründamise harjutamisest, raketitõrjesüsteemi THAAD paigutamine ja ähvardused režiimi jõuga muuta liialt provokatiivsed.

«Põhja-Korea on läbipaistmatu, mittedemokraatlik ja seetõttu ennustamatu riik ning kaitseb end kõikide käepäraste vahenditega, pööramata tähelepanu ÜRO otsustele ja oma tegevuse üleilmsele kritiseerimisele ning on astunud ilmselgesse vastasseisu rahvusvahelise kogukonna tahte ja rahvusvahelise õigusega,» ütles Kossatšov.

Senaatori sõnul puudub tema hinnangul vastasseisule sõjaline lahendus, kuid lisas, et poolte veenmine muutub ajaga üha raskemaks.

«Väljapääs saab sündida vaid vastastikuste ähvarduste nõiaringist välja murdes. See aga on juba poliitika, diplomaatia ja tagatised,» arvas senaator. Tema arvates saavad tagatised olla vaid vastastikused ja kollektiivsed.

«Aeg töötab kollektiivsete julgeolekuhuvide vastu ja vastutus kriisi ees lasub võrdselt Põhja-Koreal ning USA-l ühes selle liitlastega,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles