Soome president otsustas teiseks ametiajaks kandideerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö.
Soome president Sauli Niinistö. Foto: Zhang Xuan/imago/Xinhua/Scanpix

Soome president Sauli Niinistö ütles tänasel pressikonverentsil, et kavatseb kandideerida ka teiseks ametiajaks ja loob uue liikumise, mis ta esitab.

Ta märkis, et kavatseb esitada oma kandidatuuri mitte Koonderakonna (Kokoomus) poolt, kuhu ta kuni presidendiks saamiseni kuulus, vaid luua selleks uue valijate liikumise.

«Ma ei kavatse esitada oma kandidatuuri ühe erakonna poolt, sest tahan presidendina esindada laia elanikkonna huve,» ütles Niinistö.

«Koonderakonnal on kõik volitused nimetada ametlikuks presidendikandidaadiks keda iganes. Kui liikumise loomine ebaõnnestub, pole mul neil valimistel midagi teha,» lisas ta.

Liikumise loomiseks tuleb tal leida vähemalt 20 000 pooldajat.

Koonderakonna esimees, rahandusminister Petteri Orpo ütles, et Koonderakond toetab eelseisvatel valimistel täielikult Sauli Niinistö kandidatuuri. Orpo sõnul on Niinistö ära teeninud teise ametiaja, mida ka Soome vajab.

Presidendivalimiste esimene voor toimub 28. jaanuaril 2018, teine voor, kui see on vajalik, 11. veebruaril.

Tänase seisuga kavatsevad oma kandidaadi esitada kolm erakonda - Keskerakond endise peaministri Matti Vanhaneni, Roheline Liit Eduskunna saadiku Pekka Haavisto ja Vasakliit Euroopa Parlamendi saadiku Merja Kylloneni.

Niinistö sündis 24. augustil 1948 ja valiti presidendiks 5. veebruaril 2012 (astus ametisse 1. märtsil).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles