Kohus lükkas tagasi Gruusia hagi Venemaa vastu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjatehnika
Vene sõjatehnika Foto: SCANPIX

ÜRO Rahvusvaheline Kohus (ICJ) lükkas tagasi Gruusia esitatud hagi Venemaa vastu, milles Thbilisi süüdistas Moskvat kahe aastakümne jooksul toime pandud inimõiguste rikkumistes.

Eile toimunud hääletusel läks häältega kümme kuue vastu läbi Venemaa argument, mille kohaselt puudub kohtul õigus Gruusia kaebust menetleda, kuna pooled pole püüdnud tüli läbirääkimistel lahendada, teatas BBC.

Gruusia pöördus kohtu poole 2008. aasta augustis pärast konflikti puhkemist Lõuna-Osseetias ja süüdistas Venemaad 1965. aastal sõlmitud rahvusvahelise rassilist diskrimineerimist käsitleva konventsiooni rikkumises.

Konventsiooni kohaselt kohustuvad selle heaks kiitnud riigid, kaasa arvatud Venemaa ja Gruusia keelama ning likvideerima rassilise diskrimineerimise kõigis selle vormides ja tagama kõigi inimeste võrdõiguslikkuse seaduse ees.

Seejuures ei puudutanud Gruusia hagi ainult augustisõja käigus toime pandud rikkumisi, vaid aastatel 1990–2008 separatistlikes Lõuna-Osseetias ja Abhaasias läbi viidud etnilist puhastust ja diskrimineerimist.

Thbilisi kinnitusel on võimalik, et kohus võtab hagi siiski menetlusse, kui kõik protseduurilised nõudmised on täidetud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles