Briti politsei paljastas Manchesteri ründaja minevikupatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei Manchesteri raudteejaamas vahti pidamas.
Politsei Manchesteri raudteejaamas vahti pidamas. Foto: OWEN HUMPHREYS/AFP/Scanpix

Briti politsei avalikustas täna, et Manchesteri suitsiiditerroristil oli pisikurjategija minevik. Möödunud esmaspäeval toimunud rünnaku käigus suri 22 inimest.

22-aastane Salman Abedi on politseiregistris kirjas varguse, varastatud vara vastuvõtmise ja rünnaku eest aastal 2012, kuid ühtegi radikaalsuse ilmingut tema minevikust ei leia, kirjutas uudisteagentuur AFP.

«Politseile oli ta varem teada suhteliselt väikeste rikkumiste tõttu,» teatas Manchesteri politseiülem Ian Hopkins BBC-le, kui ajakirjanik oli teada tahtnud, kas luureteenistustel oli mingi oluline märk tähelepanuta jäänud. Hopkins lisas, et tema pole sellega kursis, mida luureteenistused tol ajal Abedi kohta teadsid ja mida mitte. Mail on Sunday väitel olid USA võimud Briti luureteenistust MI5 Abedi suhtes hoiatanud.

Eile avaldatud foto sinist kohvrit tassivast Salman Abedist AFP PHOTO / Scanpix
Eile avaldatud foto sinist kohvrit tassivast Salman Abedist AFP PHOTO / Scanpix Foto: -/AFP

Briti politsei avalikustas hiljuti valvekaamerapildi, kus on näha suurt sinist kohvrit tassivat Abedit ning palunud kõigil, kellel võib infot olla, kus ta selle kohvriga käis, võimude poole pöörduda.

«Me üritame kõike üles leida, mida ta on ära visanud, et saaksime nende tähtsuse üle otsustada. Kas kohvril võib olla nende inimeste DNA-jälgi, kes on teda abistanud? Kas seal on midagi sees, mida ta kasutas?» ütles Hopkins.

Hopkinski sõnul seisab võimudel tulevikus ees raske ülesanne: uurida välja, miks noored inimesed tunnevad end kõrvaletõrjutuna ning sattuvad äärmuslaste mõjuvälja

Popstaar Ariana Grande kontserdil korraldatud rünnaku eest võttis vastutuse äärmusühendus Islamiriik (ISIS) ning väidetavalt olid islamistidega seotud nii ründaja ise kui ka tema vend.

Ariana Grande Foto: REUTERS/Brendan McDermid/Scanpix
Ariana Grande Foto: REUTERS/Brendan McDermid/Scanpix Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS

Liibüa juurtega Abedi sündis Manchesteris, kui naasis väidetavalt Liibüasse, et võidelda diktaatori Muammar Gaddafi vastu, kes lõpuks võimult kukutati. 

Liibüa võimud on kinni võtnud Abedi venna Hashemi ja isa Ramadani. Suurbritannias viibib rünnakuga seoses vahi all 14 inimest.

Suurbritannia terroriohutase tõsteti rünnaku järel kõige kõrgemale tasemele, kuid möödunud nädalavahetusel langetati seda ühe astme võrra ning tänavale politseiga koos patrullima saadetud sõdurid kutsuti tagasi.

Briti peaminister Theresa May on sattunud terrorirünnaku tõttu kriitikatulva alla, sest omal ajal siseministri ametis olles oli politseivägesid suurel määral vähendatud. May on varem öelnud, et kuigi politseinike üldarv vähenes, said terrorivastased üksused vahendeid juurde.

Sõdur ja politseinik möödunud reedel Londonis. Foto: PETER NICHOLLS/REUTERS/Scanpix
Sõdur ja politseinik möödunud reedel Londonis. Foto: PETER NICHOLLS/REUTERS/Scanpix Foto: PETER NICHOLLS/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles