USA sekkus Elevandiluuranniku konflikti

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alassane Ouattara toetajad.
Alassane Ouattara toetajad. Foto: SCANPIX

Ühendriikide välisminister Hillary Clinton nõudis Elevandiluuranniku presidenditrooni külge klammerdunud Laurent Gbagbo tagasiastumist.

«Ühendriigid kutsuvad ekspresident Laurent Gbagbot üles viivitamatult tagasi astuma,» ütles Clinton täna tehtud avalduses, vahendas uudistevõrk AFP. «Gbagbo tõukab Elevandiluurannikut anarhria poole. Edasine tee on selge. Ta peab kohe lahkuma, et konflikt saaks lõppeda,» lisas välisminister.

Samal ajal jätkuvad aga vihased lahingud Abidjani linnas, kus võitlus novembris valimised kaotanud kuid tagasi astumast keeldunud Gbagbo lojalistide ja rahvusevaheliselt tunnustatud uue presidendi Alassane Ouattara toetajate vahel on kestnud juba kolm päeva.

Kogu maailmas tegutseva katoliku kiriku sotsiaaltöö organisatsiooni Caritas andmetel on Elevandiluurannikul tapetud või jäänud kadunuks tuhat inimest. ÜRO andmetel on ohvreid 330, Punane Rist teatas aga eile 800 inimese tapmisest.

Seejuures on maailmaorganisatsioon süüdistanud mõlema poole võitlejaid massitapmistes. Clintoni sõnul teevad rahutused Elevandiluurannikul Ühendriikidele tõsist muret ning ta kutsus mõlemaid pooli üles inimõigusi austama.

«Me kutsume president Ouattara vägesid üles austama sõjaseadusi ja peatama rünnakut tsiviilelanike vastu,» kinnitas Clinton, kelle sõnul peavad Ouattara väed võtma eeskujuks valitud presidendi ideaalid ja nägemuse.
Eile sai
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles