Iisrael soovib ÜRO sõjaraporti tühistamist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli armee on tunnistanud, et kasutas Gaza sõjakäigu ajal ka valget fosforit, mis on Genfi konventsiooniga keelatud.
Iisraeli armee on tunnistanud, et kasutas Gaza sõjakäigu ajal ka valget fosforit, mis on Genfi konventsiooniga keelatud. Foto: SCANPIX

Iisrael soovib ÜRO inimõiguste uurija Richard Goldstone´i Gaza sõda puudutava kriitilise raporti tühistamist.

Aruanne kritiseerib teravalt nii Iisraeli kui Palestiina äärmusrühmitust Hamas, kuid on Gaza sektoris 2008. aasta detsembris pealetungi alustanud juudiriigi suhtes märksa karmim.

Alates selle ilmumisest mullu sügisel on Iisrael püüdnud juhtida tähelepanu juudi päritolu Lõuna-Aafrika Vabariigi juristi Goldstone´i eestvedamisel valminud raporti vajakajäämistele.

Goldstone´i reedel tehtud avalduse kohaselt näitavad uued tõendid aga, et Iisrael ei rünnanud 2008-2009 konflikti käigus tsiviilelanikke sihilikult. Uurija sõnul olnuks raport «teistsugune dokument», kui ta teadnuks selle koostamisel nüüd ilmsiks tulnud asjaolusid, vahendas BBC.

Ühendriikide mainekas päevalehes Washington Post reedel ilmunud arvamusloos tõdes Goldstone, et tema tehtud järeldused Iisraeli kohta pole õiged. «Me teame täna märksa rohkem, mis Gaza sõjas juhtus,» teatas Goldstone. «Kui ma oleks teadnud siis seda, mida ma tean praegu, oleks Goldstone´i raport olnud teine dokument.»

Goldstone´i kinnitusel on ÜRO järelvalvajad täheldanud, et juudiriik on suunanud märkimisväärseid ressursse uurimaks rohkem kui 400 süüdistust, mis puudutavad operatsiooni «Valatud tina» käigus toimunud üleastumisi. Samas kritiseeris Goldstone aga Hamasi, kes pole näidanud üles koostöövalmidust.

«Mul on kahju, et meie teabekogumismissioonil polnud selliseid tõendeid,» tõdes Goldstone, kelle sõnul oleks sellistel tõenditel olnud ilmselt mõju ÜRO missiooni järeduste kohta, mis puudutavad sõjakuritegusid.

Eile teatas Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, et raport tuleks «maha matta». «Kõik, mis me ütlesime, on osutunud õigeks,» lausus Netanyahu, kelle kinnitusel ei ründa juudiriik kunagi sihilikult tsiviilelanikke, vahendas uudistevõrk AFP.

Ka kinnitas peaminister, et Iisraeli uurimisorganid on pädevad, juhtides samal ajal tähelepanu asjaolule, et Gazat kontrolliva islamirühmituse Hamas sihtmärgiks on just tsiviilisikud ning islamiäärmuslaste puhul ei saa kunagi rääkida sõjakuritegude uurimisest.

«Ma usun, et meie sõdurite ja armee tegevus vastas kõreimatele rahvusvahelistele nõudmistele,» lisas Netanyahu telepöördumises. «Me ootame, et see farss koheselt parandataks»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles