USA alustas Süüria kurdivõitlejatele relvade saatmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
YPG ja USA sõjaväelased Darbasiyas.
YPG ja USA sõjaväelased Darbasiyas. Foto: RODI SAID/REUTERS

USA alustas teisipäeval relvade saatmist Süüria kurdivõitlejatele, kes sõdivad riigi põhjaosas sunniitliku äärmusrühmitusega Islamiriik (IS), teatas Pentagon.

Relvade saatmine algas enne kavandatavat suurpealetungi Raqqa linnale, mis on viimane islamistide suur tugipunkt Süürias.

Valge Maja otsustas hiljuti anda relvi kurdi Rahvakaitseüksustele (YPG), mis moodustab suure osa IS-i de facto pealinna Raqqa peale liikuvast kurdide ja araablaste liitlasüksusest Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF).

Kurdide juhitud SDF on hõivanud viimastel päevadel Raqqast läänes uusi alasid. SDF-i üksused liiguvad Raqqa peale ja hõivavad selle ümberkaudseid alasid. Üksuste lähemale jõudes on hakanud sagenema ka koalitsiooni õhulöögid.

"Me oleme alustanud kergrelvastuse ja masinate saatmist SDF-i kurdivõitlejatele," ütles Pentagoni eestkõneleja major Adrian Rankine-Galloway.

Rankine-Galloway sõnul on relvade hulgas näiteks automaadid AK-47 ja kuulipildujad.

Türgi välisministri Mevlüt Çavuşoğlu sõnul kavatseb riik jätkata võitlust süüria kurdidest võitlejate vastu ning on edastanud selle seisukoha ka Ühendriikidele. Ankarale tekitab pahameelt USA toetus Süürias sõdivatele kurdi Rahvakaitseüksustele, mida Ankara peab Türgi keskvõimu vastu sõdiva Kurdistani Töölispartei (PKK) käepikenduseks.

Çavuşoğlu sõnul sai Türgi USA-lt tagatisi, et YPG-le saadetavaid relvi kasutatakse ainult IS-i, mitte Türgi vastu. Lisaks olevat USA lubanud toetada Türgi võitlust PKK vastu, mida USA peab terrorirühmituseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles