Leedu politsei uurib plastilise kirurgia kliinikute arvutite häkkimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS

Leedu politsei uurib plastilise kirurgia kliinikuteketi Grozio Chirurgija serveritesse sissemurdmist, mille tagajärjel lekitati teisipäeval internetti 25 000 fotot ja isikuandmeid.

Paljude piltide puhul on tegemist alastifotodega.

Politsei andmetel murdis varem sel aastal kliinikuteketi arvutitesse sisse häkkerite rühmitus nimega Tsar Team ning üritas raha välja pressida ettevõtte klientidelt Saksamaal, Taanis, Suurbritannias, Norras ja teistes riikides.

Politsei info kohaselt avaldati pärast esimesi ähvardusi märtsikuus sadu fotosid ja ülejäänud andmebaas teisipäeval. Esialgu pole teada palju patsiente on täpselt ähvardusi saanud, kuid kümned on juba väljapressimisest teatanud.

"See on väljapressimine. Me räägime siin tõsisest kuriteost," ütles kriminaalpolitsei asejuht Andzejus Raginskis.

Leedu politsei teeb juhtumi lahendamisel koostööd teiste Euroopa riikide julgeolekuteenistustega ja on edastanud hoiatuse, et inimesed, kes kõnealust andmebaasi alla laadivad või salvestavad, saavad karistatud.

Kriminaalpolitsei lõpetas samal ajal Leedu riigiveebi küberründamise asja uurimise ja saatis selle kohtusse.

"Uurimine on lõpetatud, asi antud üle kohtusse. Varem me sellest ei teatanud," ütles teisipäeval ajakirjanikele kriminaalpolitsei asejuht Andžejus Roginskis.

Varem rääkis ta, et on tuvastatud kolm kahtlusaslust, kaks neist Leedu kodanikud. Kolmas kahtlusalune on välismaalane ja ta anti tema kodumaale üle.

Mullu aprillis sai küberrünnaku tõttu tõsiselt kannatada Leedu riigiveeb ning rohkem kui kümne ministeeriumi-ametkonna, parlamendi ja presidendikantselei veebilehed ja arvutisüsteemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles