ÜRO peasekretär toonitas Pariisi kliimaleppe jõustamise olulisust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Antonio Guterres
ÜRO peasekretär Antonio Guterres Foto: JEWEL SAMAD/AFP/Scanpix

ÜRO peasekretär Antonio Guterres toonitas teisipäeval Pariisi kliimaleppe jõustamise olulisust, edastas tema eestkõneleja.

Guterresi sõnul on "kliimaleppe jõustamine ülioluline" ja kõik riigid peaksid tõhustama veelgi pingutusi selle täitmiseks.

ÜRO peasekretär märkis, et isegi kui USA president Donald Trump tõmbub leppest tagasi, siis "on äärmiselt oluline, et USA ühiskond tervikuna - linnad, osariigid, ettevõtted ja ärid - jääksid seotuks".

Berliinis visiidil viibiv India peaminister Narendra Modi ütles varem päeval, et kliimamuutustele reageerimata jätta oleks "moraalselt kuritegelik" ning väljendas tugevat toetust Saksa kantsleri Angela Merkeli "visioonile".

Trump on öelnud, et vajab rohkem aega otsustamaks, kas Ühendriigid jätkavad Pariisi kliimaleppe toetamist. Trumpi hoiak ajendas Merkelit kirjeldama G7 tippkohtumise raames toimunud kliimadebatti kui "ebarahuldavat".

Maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 tippkohtumine lõppes laupäeval üksmeelse kokkuleppeta kliimamuutuste küsimuses, sest USA presidendi administratsioon soovib rohkem aega, et otsustada Pariisi kliimaleppes jätkamise üle.

Trump lubas oma Twitteri-postituses, et langetab selle otsuse käesoleval nädalal.

Ülejäänud kuus G7 riiki leppisid kokku jääda kindlaks 2015. aasta Pariisi leppega võetud kohustustele kasvuhoonegaaside emissiooni ohjeldamisel. G7 lõppavalduses väljendatakse valmisolekut Ühendriikidele otsustamiseks aega anda.

G7 liidrid jõudsid ka kompromissile kaubandusküsimustes. Nad tõotasid nagu varemgi võidelda protektsionismiga, ent teisalt lubati Trumpile vastu tulles vastu seista ka ebaõiglasele kaubandustegevusele.

Kliima ja kaubandus olid Taorminas aset leidnud kahepäevase kohtumise peamised vaidlusküsimused. Ülejäänud teemade osas, nagu näiteks tihedam koostöö terrorismi vastases võitluses valitses üksmeel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles