Põhja-Iirimaal tapeti politseinik

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Iirimaa politseitöötajad.
Põhja-Iirimaa politseitöötajad. Foto: SCANPIX

Põhja-Iirimaal Omagh´ linnas suri eile toimunud autopommi plahvatuses 25-aastane politseinik Ronan Kerr.

Ükski rühmitus pole seni plahvatuse korraldamise eest vastutust võtnud. Nii Põhja-Iirimaa kui ka Suurbritannia poliitikud on rünnaku hukka mõistnud. Peaminister David Cameron nimetas toimunut argpükslikuks ja nurjatuks rünnakuks, vahendas BBC.

Plahvatus kärgates hetkel,mil 2010. aasta mais politsei ridadega ühinenud katoliiklasest Kerr oma kodu juures autosse istus. Politseinik suri sündmuspaigas saadud vigastustesse.

Viimati tapeti Põhja-Iirimaal politseinik 2009. aasta märtsis, kui vabariiklaste kantsina tuntud Craigavoni piirkonnas lasti maha 48-aastane politseikonstaabel, kes oli esimene Põhja-Iirimaal tapetud politseinik alates 1998. aastast.

Rünnaku eest võttis vastutuse Iirimaa Vabariiklikust Armeest lahku löönud kildrühmitus Järjepidav IRA, kes võttis vastutuse ka 2009. aastal ühes Põhja-Iirimaal asuvas Briti sõjaväebaasis toimunud rünnaku eest, mille käigus lasti maha kaks briti sõdurit.

Mullu teatas Briti ülemvõimu eest kolm aastakümmet võidelnud suurim paramilitaarne rühmitus Ulsteri Kaitseühing (UDA), et pani relvad lõplikult maha. Tegemist oli viimase lojalistide rühmitusega, mis relvadest loobus.

Katoliiklaste suurim rühmitus Iiri Vabariiklik Armee (IRA) lõpetas oma arsenali hävitamise juba nelja aasta eest. Lojalistide relvitustamine algas 2008. aastal, ent seda häiris kahe Briti sõduri ja ühe politseiniku tapmine Põhja-Iirimaal üle-eelmisel kevadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles