Trump tahab loobuda Pariisi kliimaleppest (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: EMILIO MORENATTI/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump plaanib valitsusametnike sõnul tõmmata riik välja mullu allkirjastatud Pariisi kliimalepetest.

Trump teatas möödunud nädalal  G7 riikide tippkohtumisel Sitsiilias, et pole veel Pariisi kohta otsust langetanud ning teeb selle teatavaks koju naastes. 

Otsusega viiks Trump ellu ühe lubadustest, mida ta kampaania jooksul korduvalt rõhutas. Lepped on tema väitel ebaõiglased ja piiravad Ühendriikide majandust, samuti olevat kliima soojenemine üks väljamõeldis ja pettus. 

Samm oleks tõsine löök tema eelkäijale Barack Obamale, kes peab leppes osalemist üheks oma põhisaavutustest. 

Barack Obama mullu pärast leppe allkirjastamist. Foto: Saul Loeb/AFP/Scanpix
Barack Obama mullu pärast leppe allkirjastamist. Foto: Saul Loeb/AFP/Scanpix Foto: SAUL LOEB/AFP

Lepe jõustus pärast seda, kui selle oli ratifitseerinud enam kui 55 riiki, mille arvele langeb rohkem kui 55 protsenti globaalsest süsinikuemissoonist.

«Inimkond vaatab kunagi tagasi 4. novembrile, kuna siis sulgesid maailma riigid ukse vältimatule kliimakatastroofile,» lausus toona ÜRO kliimaorganisatsiooni UNFCCC juht Patricia Espinosa.

Pariisi kliimaleppe eesmärgiks on piirata globaalset soojenemist sel sajandil alla kahe kraadi Celsiuse järgi tööstusrevolutsiooni eelse ajaga võrreldes. Lepe kutsub riike seadma endale süsinikdioksiidi emissioonide piiramise eesmärke ning neid iga viie aasta tagant uuendama.

Leppe allkirjastamisest on seni keeldunud vaid Nikaraagua, Süüria ja Mauritaania.  

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles